Sve češća pojava u BiH
0

Kakva se poruka šalje paljevinom automobila?

Piše: Amra Kovač
Zapaljen automobil u Sarajevu
Zapaljen automobil u Sarajevu
Na području BiH u posljednjih nekoliko mjeseci često su se dešavale paljevine automobila ili su, pak, na njih bačene bombe. U posljednja četiri dana na području Federacije BiH zabilježena su dva slučaja paljevine i jedan slučaj bacanja bombe na automobile.

Naime, u centru Žepča jučer oko 4.30 sati ispred kuće Armina Beće, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Žepče, zapaljeno je pogrebno vozilo kombi Mercedes, vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Žepče. U požaru je stradao i osobni automobil predsjednika MIZ Žepče. Prije 12 godina na istom mjestu podmetnuta je eksplozivna naprava pod automobil Arminovog oca Mustafe Beće, koji je tada bio predsjednik Medžlisa IZ Žepče.

U selu Tihaljine kod Gruda u petak je, pak, eksplozivna naprava bačena u dvorište porodične kuće Miroslava Čepe (44). U eksploziji su uništena dva automobila i to Passat i Citroen C2, a oštećena je i kuća, kao i okolni objekti, dok povrijeđenih osoba, srećom, nije bilo.

U naselju Hrasnica, općina Ilidža, 17. februara ove godine zapaljen je automobil “Audi“, vlasništvo K. F. iz Fojnice.

“Paljenje automobila obično je neka poruka osobi kojoj je zapljen automobil. Motivi mogu biti neraščišćeni računi, “reket” ili, pak, prijetnja nekoj osobi. Rasvjetljavanje ovih krivičnih djela je teško iz dva razloga. Prvi je jer u većini slučajeva oštećeni ne žele sarađivati s policijom i obično kažu da ne znaju ko im je i zašto zapalio automobil, a drugi razlog je jer većina tragova izgori”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Dragan Mioković, šef Ureda policijskog komesara MUP-a KS.

Prema njegovim riječima gotovo je nemoguće spriječiti osobu u namjeri da zapali nečiji automobil.

“Logično bi bilo da se automobili mogu sačuvati tako da se parkiraju u garaže. Međutim, mi smo imali slučajeve kada su i garaža i automobil zapaljeni”, kazao je Mioković dodajući da kada je u pitanju Kanton Sarajevo, nije zabilježen porast ovih krivičnih djela.

Naime, tokom 2009. godine, na području KS registrovana su tri slučaja bacanja boce sa zapaljivom materijom u ili ispred putničkih vozila usljed čega su nastala oštećenja na vozilima. U jednom slučaju u vozilo je ubačeno nepoznato eksplozivno sredstvo koje se nije aktiviralo.

Prema riječima Jasmine Iftić, portparola sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, bacanje bombi ili paljenje automobila po Krivičnom zakonu Federacije BiH tretira se kao izazivanje opće opasnosti. Za ovo krivičnio djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, a ako je tokom izvršenja krivičnog djela na tom mjestu bio okupljen veći broj građana predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.