Suđenje bivšim premijerima
0

Kako je Branković kupio stan za samo četiri dana?

Sarajevo-x.com
Svjedočenjem Domina Malibašića i još dvoje svjedoka Tužilaštva, danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Malibašić je u svom iskazu rekao da ga je Nada Ludvig Pećar, koja je rodica njegove pokojne supruge, zamolila, s obzirom da je on pravnik, da joj pomogne prodati stan koji se nalazio u sarajevskom naselju Ciglane. Stan je dat u oglas, cijena stana je bila 2.200 maraka po kvadratu. Na oglas se javio Branković, i došao je da pogleda stan.

„Branković je kazao da mu se stan dopao, da je ozbiljna mušterija ali da će pogledati još neke stanove, pa će nam se javiti. Nakon izvjesnog vremena ja sam pozvao Brankovića da vidim da li će kupovati stan, jer se Nadi žurilo da ga proda kako bi odselila kod kćerki koje su živjele u inozemstvu“, kazao je Malibašić.

Prema riječima svjedoka, on i Branković, koji je u to vrijeme generalni direktor "Energoinvesta", dogovorili se su da se sastanu u „Energoinvestu“.

„Branković mi je kazao da mu je 2.200 maraka preskupo, te da se drugi stanovi na Ciglanama kreću oko 2.000 maraka po kvadratu. Ja nisam bio ovlašten da snižavam cijenu, to je mogla samo Nada da učini, i to sam mu i rekao. Inače, između mene i Nade je bio dogovor da ne potpisuje nikakve dokumente o prodaji stana dok ne dobije novac“, kazao je Malibašić.

Poslije nekoliko dana Malibašića je, prema njegovim riječima, Nada pozvala i kazala da su sredstva uplaćena, te da dođe jer će Branković i ona potpisati ugovor.

„Ja sam došao kod Nade. Tamo su još bili neki Nebojša, Azra, Branković i Nada. Ugovor nisam gledao jer me nije ni zanimao s obzirom da su sredstva već bila na računu. Ja sam tada bio ubijeđen da Branković kupuje za sebe stan, a prvi put sam vidio da je Ugovor potpisan između Nade Ludvig Pećar i Vlade Federacije BiH u Tužilaštvu BiH 2007. godine, kada me je tužitelj pozvao da svjedočim“, kazao je Malibašić.

Svjedokinja Azra Ikanović je kazala da je poznanik Nebojša Rupar pitao da li poznaje nekoga ko prodaje stan na Ciglanama jer treba njegovom prijatelju. S obzirom da je poznavala Malibašića i znala da on pomaže nekome da proda stan, krenula je s Ruparom i Brankovićem u stan na Ciglanama kako bi, prema riječima svjedokinje, upoznala ih sa Malibašićem.

„Tu je bila i Nada Ludvig Pećar. Međutim, ne znam o čemu su razgovarali, jer sam ja sjela u prvu fotelju koju sam vidjela, a oni su pogledali stan i nakon pola sata smo otišli“, kazala je Ikanovićeva.

Svjedokinja Belma Izmirlija u sporno vrijeme bila je rukovodioc Odjela za stambena pitanja u Službi za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH.

Prema njenim riječima Vlada Federacije BiH je u to vrijeme imala planirana sredstva za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti.

„Osobe iz izvršne, zakonodavne i sudske vlasti koje su trebale stan, podnosile su zahtjeve, a mi smo na osnovu ponude stanova koje smo imali, pregledali stanove i odlučivali koji je adekvatan za podnosioca zahtjeva. Potom smo donosili rješenje o kupovini koje je potpisivao premijer. Kupoprodajni ugovor se slao Federalnom ministarstvu finansija koje je uplaćivalo novac na žiro račun osobe koje je prodavala stan“, kazala je Izmirlija.

Prema njenim riječima, nije raspisivan bilo kakav tender za kupovinu stanova nego su građani slali Vladi FBiH ponude.

Međutim, na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća sutkinje Dalide Burzić, kako su građani znali da Vlada FBiH traži stanove, i kako su znali da trebaju slati ponude, Izmirlija nije znala odgovoriti.

Izmirlija nije bila sigurna ni da li su zaposleni koji su pregledali stanove sastavljali zapisnik kada izađu na lice mjesta.

Međutim, svjedokinja je ustvrdila da oni kojima je dodjeljivan stan, poput Brankovića, nisu mogli utjecati na izbor stana koji će im biti dodijeljen.

Izmirlija, nije znala odgovoriti, na pitanje Olega Čavke, tužitelja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, kako se desilo da procedura koja je inače trajala oko mjesec dana, u Brankovićevom slučaju je trajala smo četiri dana. Nastavak suđenja zakazan je za 30. novembar ove godine.

Optužnica bivše premijere FBiH Bičakčića i Brankovića, koji je u inkriminirano vrijeme bio generalni direktor "Enregoinvesta", tereti za spornu kupovinu stana Brankoviću u sarajevskom naselju Ciglane, a čime je budžet FBiH oštećen za 114.000 KM