Crna hronika
185

Kako i gdje je došlo do nesreće na Bjelašnici: Vjetar, led i loša oprema glavni uzroci

Klix.ba
Kotlovi, lokacija gdje je došlo do nesreće
Kotlovi, lokacija gdje je došlo do nesreće (Foto: Klix.ba)
Nakon velike tragedije koja se desila danas na vrhu Bjelašnice, a u kojoj je poginuo planinar Dragi Novaković, dok je druga ženska osoba čiji identitet još nije utvrđen teško povrijeđena, pristupilo se analizi događaja koji je do nje doveo.

Kako nezvanično saznajemo, Dragi Novaković je bio vođa grupe od devet planinara, koji su danas planinarili na Bjelašnici, tačnije na lokaciji Kotlovi na kojoj je došlo do nesreće za vrijeme koje je puhao jak vjetar. Djevojka je pala, navjerovatnije, jer nije imala adekvatnu opremu kada se našla na ledenoj plohi. Nakon što je ona pala Novaković se nagnuo da vidi da se nije uhvatila za nešto i okliznuo te pao u provaliju. Inače, Novaković je imao dozvole planinarskog saveza Kantona Sarajevo kao planinarski vodič.

Ubrzo nakon završetka akcije izvlačenja planinara na teren je izašla dežurna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo kako bi se utvrdio uzrok nesreće kojoj je svjedočilo najmanje osam osoba koje su prošle bez značajnih povreda.

Ekipe koje su učestvovale u spašavanju i izvlačenju unesrećenih su na osnovu povreda na njihovim tijelima mogle zaključiti da se najvjerovatnije radi o padu uzrokovanim jakim vjetrovima.

Naime, nesreća se desila na izuzetno zahtjevnom terenu, pa čak ni uvježbana ekipa planinara nije mogla pristupiti putu kojeg je otežavao izuzetno brz vjetar.

Nezvanično, poginuli i povrijeđena djevojka doslovno su otpuhani u provaliju prilikom čega je došlo do ozbiljnih povreda koje su naposljetku prekinule jedan život dok se ljekari bore za drugi.