Crna hronika
0

Kakanj: Otkrivena osmočlana dilerska grupa

ZEDA
PU Kakanj
PU Kakanj
Poslije višemjesečnih opservacija i prikupljanja operativnih saznanja policijski inspektori u Kaknju podnijeli su nadležnom kantonalnom tužilaštvu prijave protiv više osoba zbog kriminalnih aktivnosti. Organizovana grupa vršila je krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, i to nabavkom, pakovanjem i prodajom opojnih droga, posebno maloljetnim osobama i srednjoškolcima na području općine Kakanj.

Nakon prikupljenih dokaza, izvršenih vještačenja i dokumentovanja krivičnih djela, Uprava policije MUP-a ZDK je Kantonalnom tužilaštvu Zenica dostavila izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv D.M. rođenog 1983. godine, J.A. rođenog 1982. godine, Đ.S. rođenog 1978. godine, B.O. rođenog 1968. godine, Č.N. rođenog 1960. godine, i P.S. rođenog 1977. godine, svi iz Kaknja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Istovremeno su prijavljeni i V.E. rođen 1990. godine i M.E. rođen 1987. godine, oba iz Kaknja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Zenici policijski službenici MUP-a ZDK i Policijske stanice Kakanj izvršili su pretrese stambenih objekata na 13 lokacija na području općine Kakanj. Izvršenim pretresom kuće koju koristi P.S. pronađena je kesica sa 170,95 grama sadržaja koji asocira na opojnu drogu speed, vrećica od 171,29 grama sadržaja koji asocira na opojnu drogu marihuanu, 30 tableta raznih boja, jedan korišten tzv. džoint te pet mobitela.

Tokom pretresa kuće koju koristi lice Đ.S. pronađena je staklena tegla sa sadržajem sličnim marihuani, bruto težine 412,75 grama, jedan komad aluminijske folije i jedan komad providne pvc folije te jedan mobitel. Pretresom kuće koju koristi lice B.O. pronađena je kesa sa materijom sličnom speedu, bruto težine 29,25 grama, 27 paketića u aluminijskoj foliji u kojima se nalazio nepoznati bijeli prah, crna platnena torba u kojoj se nalazio nepoznati bijeli prah, plastični omot CD-a u također sa bijelim prahom koji podsjeća speed, 4 mobitela te novčanice u raznim apoenima.

Prilikom pretresa kuće u mjestu Gornji Tičići, koju koristi Č.N., pronađena je kesica sa 3,35 grama sadržaja sličnog speedu,digitalna vaga i mobitel. U Ulici Šehida izvršen je pretres kuće koju koristi J.A., a pronađena je kesica sa tragovima materije slične kanabisu, korištena tuba od aluminijske folije i jedan mobitel. U pretresu stana koji koristi D.M. prinađen je samo mobilni telefon. Svi pronađeni predmeti tokom izvršenih pretresa su izuzeti radi potrebnih vještačenja.

Nakon izvršenih pretresa, navedene osobe su lišene slobode i zadržane u službenim prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Kakanj te je nad istima zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja i o drugim osobama koje se može dovesti u vezu sa izvršenim krivičnim djelima. Kako je utvrđeno poduzetim radnjama, navedene osobe su u okviru grupe kontinuirano nabavljale opojna sredstva, kao i opremu za precizno mjerenje istih te mobilne telefone koje su koristili samo prilikom ovih nezakonitih aktivnosti, uz plansku razradu metoda i načina prodaje i kupovine, čuvanja, pakovanja i pripreme za uličnu prodaju opojnih sredstava.

Prijavljene osobe su uz službeni izvještaj predate Kantonalnom tužilaštvu Zenica na nadležnost i dalje postupanje.