Nagodio se s Tužiteljstvom
0

Kajević uvjetno osuđen zbog opiranja pri hapšenju u Austriji

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo izreklo je danas presudu kojom je Fikret Kajević oglašen krivim za opiranje hapšenju po međunarodnoj potjernici i osuđen uvjetno na dvije godine zatvora, što se neće izvršiti ako okrivljeni u periodu od tri godine od pravomoćnosti ove presude ne počini novo ili isto krivično djelo.

Presuda u ovom predmetu izrečena je na temelju sporazuma o priznanju krivice koji su okrivljeni i njegov branitelj advokat Omar Mehmedbašić sklopili s Kantonalnim tužiteljstvom Sarajevo, a nakon razmatranja i prihvatanja tog sporazuma od Vijeća Kantonalnog suda.

Izrečena uvjetna sankcija odnosi se na tačku 3. optužnice koja tretira opiranje okrivljenog prilikom hapšenja u Beču (Austrija) po međunarodnoj potjernici koju je raspisao sarajevski Interpol u vezi s pucnjavom u ugostiteljskom objektu klubu "Incognito" u Sarajevu 16. novembra 2008. (Kajević bio optužen za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela - tačka 2. optužnice).

Kajević je osuđen uvjetno za nanošenje tjelesne povrede službeniku austrijske policije, odnosno za opiranje državnoj vlasti kako je to sankcionirano KZ-om Republike Austrije.

On je ranije oslobođen optužbi po tački 2. optužnice - pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela (Sud je 4. novembra izrekao presudu kojom je odbijena optužba protiv Kajevića), a nakon što je Tužiteljstvo, usljed nedostatka dokaza, odustalo od krivičnog gonjenja po toj tački.

Za pucnjavu u "Incognitu" dosad je Elvis Hodžić, jedan od aktera tog događaja, osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja, nakon što je prethodno s Tužiteljstvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Jasmin Koso, koji je tokom pucnjave u "Incognitu" bio u društvu s Mujajem, također je sklopio sporazum o priznanju krivnje, te je osuđen na 15 mjeseci zatvora za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

U međuvremenu, Kantonalno tužiteljstvo odustalo je od krivičnog gonjenja Osmana Vantića, koji je također terećen za pokušaj ubistva Mujaja, te mu je sud uslijed nedostatka dokaza izrekao oslobađajuću presudu.