Crna hronika
0

Jutros izvršen upad u prostorije Udruženja logoraša u Banjoj Luci

FENA
Banja Luka
Banja Luka
U prostorije Udruženja logoraša u Banjoj Luci, koje je član Saveza logoraša BiH, jutros oko 11.00 sati upala su dvojica nepoznatih mladića i verbalno napala radnike Udruženja. No reagovanje policije je bilo brzo i efikasno te je napad bio brzo okončan.

"Jutros oko 11.00 sati nazvali su nas iz Udruženja logoraša u Banjoj Luci (ulica Kralja Petra Karađorđevića 85a) i panično nas obavijestili da su neki momci, srpske nacionalnosti, ušli u prostorije, krstili se i psovali našim radnicima 'majku tursku', govoreći: šta ćete ovdje - zašto su ginuli srpski borci - izlazite odavde, i slično.

Bio je to prvi verbalni napad na neko od naših udruženja i mi osjećamo obavezu i potrebu da javnost obavijestimo o tome a odgovorne, prije svega u RS-u, pozovemo da ispitaju ovaj slučaj i procesuiraju napadače“, izjavio je danas za Fenu predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

Napadači su, prema Tahirovićevim riječima, navodno pokušali strgnuti "obilježje“ ovog udruženja s ljiljanima uz povike: Šta će ljiljani ovdje? Prostorije su napustili nakon desetak minuta, nakon čega su članovi Udruženja logoraša pozvali policiju.

Tahirović je kazao da je ovaj događaj poremetio dosadašnju korektnu suradnju Saveza logoraša BiH s gradom Banjom Lukom i Vladom RS-a.

Predsjednik Udruženja logoraša u Banjoj Luci, Zijahudin Smailagić, izjavio je za Fenu da policija pravi uviđaj i uzima izjave o događaju.

"Moram naglasiti da je policija brzo reagirala po našem pozivu“, kazao je Smailagić.

Zbog navedenog incidenta, predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović sazvao je za sutra u 10.00 sati vanrednu sjednicu upravnog odbora, a nakon toga u 11.00 sati u Sarajevu i pres-konferenciju na kojoj će se obratiti on i predsjednik Udruženja logoraša u Banjoj Luci Zijahudin Smailagić.