Ustikolina
0

Još nepoznati motivi bijega iz zatvora

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Razlozi bijega devet osuđenika iz zatvora u Ustikolini još nisu poznati, a oni će tek biti utvrđeni istragom.

To su danas prilikom posjete ovom dijelu BPK-a istakli odgovorni u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo u sklopu kojeg djeluje odjeljenje u Ustikolini i federalni ministar pravde Feliks Vidović koji je također bio na licu mjesta.

Kako je kazao direktor KPZ-a Sarajevo-odjeljenje Ustikolina Omer Taranin nije bilo nikakvih naznaka da će se nešto tako desiti.

  • Ranije smo imali nekih indicija i to smo rješavali premještajima, međutim, unazad pola godine nije bilo nikakvih naznaka da će se nešto desiti, ali sve ćemo utvrditi istragom. Ovo je zavod poluotvorenog tipa u kojem se osuđenici slobodno kreću i oni su praktično mogli pobjeći bilo kada bez poduzimanja mjera sile koje su u ovom slučaju upotrijebili, kazao je Taranin.

Direktor KPZ-a Sarajevo Alija Berberkić ističe da je bilo pritisaka da se s ovom grupom solidariše i ostalih 25 zatvorenika i da to bude masovna pobuna, što se nasreću nije desilo.

  • Razlozi za ovaj čin još su nam nepoznati i nakon što ih utvrdimo sačinit ćemo i plan mjera da ubuduće preduprijedimo ovakve situacije. Moram reći da je odjeljenje Zavoda u Ustikolini smješteno u nedovršenom objektu koji nije primjeren izvršenju kaznenih sankcija jer nismo imali novca da ga opremimo u skladu sa sigurnosnim potrebama. Problem je i nedostatak stražara, mada u konkretnom slučaju mislim da se ne može govoriti o odgovornosti stražara jer je korišten trenutak kada je izvršena smjena straže i kada su se tu nalazila samo dva stražara, kazao je Berberkić.

Ministar pravde Federacije BiH Feliks Vidović pohvalio je brzu intervenciju policije, zahvaljujući kojoj je još sinoć uhapšeno osam bjegunaca iz zatvora, dok je po njegovim riječima i preostali deveti bjegunac lociran i trebao bi ubrzo biti uhapšen.

  • Nekolicina ovih osuđenika koji su organizovali pobunu i bjekstvo svoje kazne izdržavali su u KPZ-u Zenica koji je zatvorenog tipa. Međutim, po Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija nakon jedne trećine izdržane kazne može se izvršiti njihov premještaj u zavod poluotvorenog tipa. Otkako su premješteni u ovaj zatvor nisu bili definisani kao rizični osuđenici jer su se pridržavali pravila ponašanja i nije bilo nikakvih ekscesa sve do jučer. O sankcijama je još rano govoriti, ali sumljam da će oni biti vraćeni na izdržavanje kazne u ovu ustanovu, kazao je ministar Vidović.

Pojasnio je da se može desiti da u zatvor poluotvorenog tipa budu smještene osobe koje su osuđene i za teška krivična djela.

Vidović je najavio da će već sutra Vladi Federacije BiH biti predložen plan akcije, odnosno mjere za rješavanje stanja u kazneno-popravnim ustanovama.

  • Bez adekvatne finansijske injekcije stanje je nemoguće promijeniti jer je evidentan problem prekobrojnosti, odnosno pretrpanosti ovih ustanova, kazao je Vidović.

Devet zatvorenika pobjeglo je sinoć iz odjeljenja KPZ Sarajevo u Ustikolini nakon što su pretukli dvojicu stražara, nanijevši im lakše povrede te oduzevši automatsku pušku i tri pištolja.

Zajedničkom akcijom pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, najprije je uhapšeno pet a potom još trojica bjegunaca na području Vojkovića i Hrasnice. Uhapšeni su Vedad Čengić, Džemal Džaka, Sanel Demirovski, Aldin Sokolić, Almin Mujezinović, Mahir Kurspahić, Namik Durmić i Imsad Spahić. Policija traga za još jednim bjeguncem Adnanom Smajićem.

Sedmorica od devet bjegunaca su Sarajlije, trojica su u zatvoru poluotvorenog tipa u Ustikolini služili zatvorsku kaznu za ubistvo, a ostali su ležali zbog preprodaje droge, krađa i drugih krivičnih djela.