Sud BiH
0

Još jedno suđenje za zločin u Kravici

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Sudom BiH u Sarajevu počelo je još jedno suđenje za genocid koji je u julu 1995. godine počinjen u Srebrenici, prenosi BIRN.

Prema navodima optužnice, Željko Ivanović je 13. jula 1995. godine učestvovao u hapšenju i strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica, opština Bratunac.

Tužilaštvo BiH smatra da je Ivanović u to vrijeme bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS). Ivanović je, kako stoji u optužnici, znajući da će biti pogubljeni, učestvovao i u sprovođenju kolone u kojoj je bilo više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica.

  • Nakon zatvaranja zarobljenika, Ivanović je, zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda, stao u polukrug iz kojeg je otvorena vatra na zatvorenike u skladištu. Na taj način optuženi je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da istrijebi grupu bošnjačkog naroda, kazao je tužilac Dubravko Čampara u uvodnoj riječi.

Nakon čitanja optužnice i iznošenja uvodne riječi tužioca, branilac Midhat Kočo je rekao kako je siguran da optuženi Ivanović ni činjenično ni pravno nije kriv, te da će se tokom suđenja to i ustanoviti.

  • Siguran sam da ne postoji ni činjenična ni pravna osnova da se kazni optuženi Ivanović. Odbrana će tokom suđenja dokazati da je optuženi bio običan vojnik koji nije znao šta se sprema. Izvođenjem svjedoka odbrana će dokazati i da je Ivanović bježao iz vojske, ali je prisilno u nju vraćen - kazao je branilac Kočo.

Ivanović se nalazi u pritvoru od početka marta ove godine, nakon što je po međunarodnoj potjernici uhapšen u mjestu Mokro, općina Pale.