Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor Zijadu Turkoviću i Saši Stjepanoviću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje kojim se Zijadu Turkoviću i Saši Stjepanoviću određuje jednomjesečni pritvor.

Zijad Turković, Saša Stjepanović i Suad Glavinić osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal, u sklopu kojeg su počinjena brojna najteža krivična djela, među kojima neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, ubistvo na svirep način i dr.

Državni sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Pritvor Turkoviću i Stjepanoviću određen je zbog bojazni da bi oni, ako bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i saučesnike, ali i zbog vanrednih okolnosti, jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna. S obzirom na način izvršenja ili posljedicu krivičnog djela, postoji stvarna prijetnja narušavanja javnog reda puštanjem ovih osoba na slobodu.

U odnosu na prijedlog Tužilaštva BiH da se prema osumnjičenom Suadu Glaviniću odredi pritvor, Sud BiH je konstatirao da odredba člana 4. ZKPBiH-a jasno određuje da niko ne može biti ponovno suđen za djelo za koje je već bio suđen i za koje je donesena pravosnažna sudska odluka.

S obzirom da je osumnjičeni Glavinić pravosnažno oslobođen za izvršenje istog krivičnog djela - presudama Suda BiH od 12. maja 2010. i 21. decembra 2010. godine, za koje se traži određivanje pritvora, Sud je prijedlog za pritvor odbio kao neosnovan te se osumnjičeni Glavinić pušta na slobodu.

Pritvor Turkoviću i Stjepanoviću, prema ovom rješenju, može trajati do 21. oktobra ove godine, saopećno je iz Suda BiH.