Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor uhapšenim u akciji "Taksa"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sud BiH odredio je jednomesečni pritvor za 18 osumnjičenih lica u predmetu "Nikica Perić i drugi", koji su uhapšeni u okviru policijske akcije "Taksa".

Portparol Suda BiH Selma Hodžić istakla je da je pritvor za ovih 18 lica određen nakon današnjeg ročišta i da prema rješenju može trajati mjesec dana.

Uhapšeni u policijskoj akciji "Taksa", za koje je Tužilaštvo BiH zatražilo određivanje pritvora, osumnjičeni su za organizovano krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, te nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

    	Tužilac Posebnog odsjeka Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Nikicu Perića (49), Mladena Stankovića (39), Dalibora Jerinića (36), Marka Okuku (29), Zlatka Miočevića (51), Miru Šutala (43) i Boru Boškovića (44), svi iz Stoca.

    Pritvor je predložen i za Vasilija Škoru (51) iz Trebinja, Tomislava Kordića (56), Milana Leku (41) i Željka Rašića (49), sva trojica iz Gruda, Slavena Jelića (41) iz Širokog Brijega, Mirka Bjelopare (49) nastanjenog u Dubrovniku i Zdravka Mihića (46) iz Bileće.

    Tužilac je određivanje pritvora zatražio i za Darka Đuricu (28), Borisa Ivelju (33), Zdravka Đurića (24) i Slobodana Grubača (23) sa adresama prijavljenim u Trebinju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

    	Sva ova lica uhapšena su u proteklih 48 časova zbog osnovane sumnje da su se, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, tokom 2009. i 2010. godine bavili krijumčarenjem neocarinjene robe, tako što su ilegalno uvozili robu i organizovali njenu dalju distribuciju na području BiH, a zatim i na području drugih zemalja.
    
Tužilac je predložio određivanje pritvora zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo učiniti djela koja im se stavljaju na teret.

    U okviru koordinisane akcije više agencija za provođenje zakona, koja je na širem području BiH provedena 22. septembra, po naredbama Suda BiH izvršeno je više pretresa kuća, stanova, ostalih prostorija i pokretnih stvari osumnjičenih i drugih lica.

    Pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40.000 evra, oko 11.000 KM i 1,1 milion hrvatskih kuna /150.000 eura/. Oduzeto je i oko 200 paketa krijumčarenih cigareta vrijednih oko 500.000 KM, te veća količina oružja i municije.