Burni 27. januar
0

Je li sin Besima Mehmedića kriv za incident u "Ježu"?

Piše: A. Kovač
Mnogi mediji posljednjih nekoliko dana objavili su priču o incidentu koji se dogodio ispred sarajevskog ugostiteljskog objekta “Jež”, a u kojem je povrede zadobio Nermin Mehmedić (23), sin aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića. Sarajevo-x.com vam donosi obje strane ove priče koje se nisu mogle čuti u javnsti.

Povodom natpisa u medijima da je Mehmedić te noći pred klub došao u vidno alkoholiziranom stanju u društvu dvojice prijatelja, te da je nakon što im osiguranje nije dozvolilo da uđu počeo psovati, galamiti, vrijeđati i lupati nogama u vrata, što je izazvalo tuču, reagovao je i sam Nermin Mehmedić.

“S obzirom da u medijima kruže izlobirana i djelomično lažna i podmetnuta svjedočanstva o samom događaju, želim obavijestiti građane o tome šta se zaista dogodilo 27. januara ove godine ispred ugostiteljskog objekta „Jež“, naveo je u pismu Mehmedić.

Te noći, kako Mehmedić navodi u pismu, jeste pokušao sa društvom ući u „Jež“, međutim obezbjeđenje ih je zaustavilo.

“Bio sam posljednji u redu od nas trojice. U jednom momentu nastala je verbalna prepirka između obezbjeđenja i mog prijatelja. Ni u jednom trenutku nisam se obratio nekom od pripadnika obezbjeđenja već sam prijateljima sugerirao da se udaljimo od objekta. Tada je jedan od pripadnika obezbjeđenja snažno gurnuo vrata objekta kojima me je oborio na pod. Pri pokušaju ustajanja prijatelj mi je pomagao, ali obezbjeđenje je prišlo i počelo me udarati. Dok sam ležao na podu udaran sam u predjelu glave, leđa i nogu. Prebijanje je nastavljeno i na ulici ispred objekta, sve dok nismo uspjeli pobjeći”, navodi Mehmedić.

Prema njegovim riječima sa obezbjeđenjem uopće nije razgovarao i, kako tvrdi Mehmedić, nije tačno da je lupao po vratima i psovao.

“O mojoj priči svjedoče nalazi doktora sa CUM-a, koje prilažem uz saopćenje. Objekat „Jež“ imao sveobuhvatan video nadzor, ali prije dolaska policije snimke su izbrisane od strane odgovorne osobe. To je i jedan od razloga za određivanja pritvora dvjema osobama”, kaže Mehmedić.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu odredio je, na prijedlog Tužilaštva, jednomjesečni pritvor Edinu Bašiću (30) iz Priboja, izbacivaču u sarajevskom klubu "Jež", i Enesu Islamagiću (32), menadžeru ovog kluba, također iz Priboja. Protiv njih je otvorena i istraga zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja povreda, a protiv Islamagića i zbog pomoći počiniocu nakon krivičnog djela.

“Bio sam dužan da ovaj napad prijavim policiji KS, i smatram da svaki građanin treba uraditi isto kako bi se stalo u kraj sili i prebijanju, zastrašivanju građana od strane ljudi kojima je sila vid komunikacije. Iskaz sam dao i u Tužilaštvu KS i svjedočit ću protiv upotrebe sile i svakog oblika nasilja, koji su danas, nažalost, često oblik izražavanja”, naveo je na kraju svog pisma Mehmedić.

Vlasnik kluba Adem Jež, pak, u izjavi medijima, kazao je da je zatečen odlukom o određivanju pritvora prvenstveno iz razloga što Islamagić uopće nije bio prisutan u momentu incidenta jer je naknadno došao kako bi provjerio šta se dešava. Međutim, Jež i dalje tvrdi da je njegov redar Bašić ošamario Mehmedića jer je bio u pijanom stanju, psovao je i pokušavao nasilu ući u objekt.

U tuči povrede su zadobili i Mehmedićevi prijatelji H. A. (23) i D. A. (22).

Inače, ovo nije prvi incident u klubu “Jež”. U oktobru 2008. godine u pucnjavi kojoj je prethodila svađa ispred “Ježa” ranjen je Enes Islamagić. Islamagić, koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog incidenta sa premijerovim sinom, tada je zadobio prostrelne rane lijeve nadlaktice i natkoljenice, te prostrelnu ranu u predjelu abdomena. U njega je pucao Nermin Kujović.

U junu prošle godine na baštu objekta “Jež” bačena je bomba usljed čega su povrijeđene četiri osobe.

U novembru prošle godine Edin Tahirović (24) i Muamer Kulosman (20) uhapšeni su zbog sumnje da su ispred kafića "Jež" pucali iz vatrenog oružja.