Za ubistvo Besima Okanovića
0

Jasmin Miljković iz Velike Kladuše osuđen na 18 godina zatvora

FENA
Velika Kladuša
Velika Kladuša
Kantonalni sud u Bihaću danas je izrekao nepravomoćnu presudu od 18 godina zatvora Jasminu Miljkoviću iz Velike Kladuše. On je optužen za krivično djelo razbojništva i ubistva Besima Okanovića 14. jula ove godine u Polju kod Velike Kladuše.

Tog dana, prema optužnici, Miljković je pola sata poslije ponoći s kapom s prorezom za oči nasilno ušao u kuću Šefike Okanović tražeći njenog sina Besima, koji u tom trenutku nije bio u kući.

Potom je vezao Besimovu suprugu Senadu i majku Šefiku tražeći od njih da mu kažu gdje su novac i "roba", misleći pritom na heroin. Odvezao je Senadu Okanović i pod prijetnjom oružjem tražio novac, na što mu je ona iz svog novčanika dala osam maraka i dvije dječije kasice u kojima se nalazilo 20 eura, 100 dolara i 119 maraka.

Otuđio je i plinski pištolj "valter" i 27 metaka, te od Šefike Okanović 55 maraka, zlatni i srebreni nakit, te dva mobitela. Nakon što je opet kaiševima zavezao Senadu Okanović, Miljković je u kući ostao do 3.10 sati kada se vratio Besim Okanović, kojem je nanio smrtonosne povrede.

Sudsko vijeće je Miljkovića, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka i sudskih vještaka, osudilo na kaznu zatvora od pet godina za krivično djelo razbojništva i 14 godina za krivično djelo ubistva.

Na kraju, Miljković je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 18 godina. Optuženom je produžen pritvor koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne, a zbog mogućnosti bijega ili prijetnji ubistvom svjedocima u ovom postupku.