Crna hronika
0

Izvještaj protiv direktora iz Teslića zbog prisvajanja novca

SRNA
Okružnom tužilaštvu Doboj dostavljen je izvještaj protiv M.B. iz Teslića zbog sumnje da je, kao direktor jednog preduzeća iz ovog grada, protivpravno prisvojio veći iznos novca.

On je počinio krivična djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica, pronevjera, te oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca u periodu od 31. decembra 2009. do 15. februara 2013. godine, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

M.B. je, znajući da su računi preduzeća blokirani, svojim postupcima svjesno onemogućio naplatu potraživanja Poreske uprave Republike Srpske i drugih povjerilaca koji bi u slučaju isplate novca na račun preduzeća, shodno isplatnom redu, bili u mogućnosti naplatiti dio svojih potraživanja.

On je preko računa punomoćnika naplatio novac po osnovu potraživanja preduzeća prema dužnicima u iznosu od 143.989,81 KM, nakon čega su sredstva prenesena na njegov račun.

Na osnovu rješenja i odluke, koje je sam sačinio i potpisao, a koje se odnose na obračun spornih plata, toplog obroka i ostalih troškova kao i na isplatu novčanih sredstava od sudskih presuda, M.B. je bez obračuna plata, poreza i doprinosa protivpravno prisvojio 121.455,38 KM, dok je 16.308,45 KM upotrijebio za ostale troškove preduzeća.

Prijavljeni je manjem broju radnika isplatio akontaciju na ime dijela obaveza prema radnicima u ukupnom iznosu od 1.900 KM, stavljajući ih u povoljniji položaj u odnosu na druge povjerioce preduzeća, iako je znao da veći broj radnika ima pravosnažne presude na ime potraživanja iz radnog odnosa prema preduzeću.

Na taj način M.B. je odobrio isplatu sredstava preduzeća u druge svrhe u iznosu od 139.653,83 KM, čime je onemogućio izmirenje prioritetnih potraživanja Poreske uprave Republike Srpske, potraživanja radnika po osnovu ličnih primanja i drugih povjerilaca, koje je oštetio za navedeni iznos.