Plava bolnica UKC “Tuzla”
0

Izolovana bakterija pseudomonas na jednoj od česmi

Piše: D. Brkić
Plava bolnica UKC “Tuzla”
Plava bolnica UKC “Tuzla”
Bakterija psoudomonas izolovana je na jednoj od česmi u Plavoj bolnici Univerzitetsko – kliničkog centra u Tuzli. Zbog kontaminacije vode, rukovodstvo UKC “Tuzla” izdalo je urgenciju kojom se zabranjuje upotreba vode sa sporne česme medicinskom osoblju i pacijentima.

“Urgencija je izdata zbog privremene neispavnosti vode na jednoj od česmi. Urgencija ostaje na snazi sve dok se ne dobiju rezultati kontrolnog nalaza vode”, navodi menadžment UKC “Tuzla”.

U UKC “Tuzla” navode kako su o kontaminaciji vode na vrijeme obavješteni pacijenti, ali imamo informaciju od povjerljivog izvora kako pacijenti nisu obavješteni o tome u isto vrijeme kad i medicinsko osoblje. Razloga za paniku i strah nema, jer su preduzete mjere na otklanjanju uzoraka kontaminacije, a menadžment UKC “Tuzla” navodi kako je riječ o prolaznoj i lokalizovanoj kontaminaciji vode na jednoj od česmi.

“Nema kontaminacije na drugim česmama i u vodosnabdijevanju UKC “Tuzla”. Analizom ćemo ustanoviti kako je uopšte došlo do kontaminacije”, navodi menadžment UKC “Tuzla”.

Inače, bakterija pseudomonas je veoma opasna i može zahvatiti kožu, potkožno tkivo, kosti, uši, oči, mokraćne kanale i srčane zaliske.