Banja Luka
0

Izmijenjena optužnica u slučaju "Boska"

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) izmjenilo je optužnicu u slučaju "Boska", prema kojoj bivšeg ministra trgovine i turizma RS Borisa Gašpara i njegovog pomoćnika Bracu Vrančića, umjesto zloupotrebne položaja, sada tereti za nesavjestan rad, krivično djelo za koje je predviđena manja zatvorska kazna, javila je Alternativna televizija.

Specijalno tužilaštvo donijelo je odluku da dvije godine od podizanja optužnice i pri kraju suđenja izmijeni optužnicu u slučaju "Boska", te odustane od gotovo svih ključnih tačaka ranijih optužbi.

Gašpara i Vrančića prethodna optužnica teretila je za zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, a ova izmjenjena tereti Gašpara za produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, a Vrančića samo za nesavjestan rad u službi, rekla je portparolka Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić. 

"Tužilaštvo se odlučilo za ovaj potez u skladu sa dokazima", istakla je Tojagićeva. 

Izmjenjena optužnica Gašpara tereti da je kao ministar trgovine i turizma nesavjesno postupao 2005. godine,  jer nije Vladu RS upoznao, niti od nje tražio saglasnost za prodaju poslovnih prostora "Boske". Takvim radnjama on je ovoj robnoj kući nanio štetu od najmanje 1.458.000 KM, dok je Vrančić, kao predstavnik državog kapitala u "Boski", glasao za prodaju poslovnih prostora, i time su prekršili zakon o Vladi i državnim preduzećima. 

ATV tvrdi da izmijenjena optužnica jedino ne ide u prilog bivšem direktoru Robne kuće "Boska" Vladislavu Babiću koji se sada tereti za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja. 

Specijalno tužilaštvo RS u avgustu 2008. godine podiglo je optužnicu protiv Gašpara, Vrančića i Babića kojom su se teretili za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja zato što su zajedno i po prethodnom dogovoru od februara do avgusta 2004. organizovali i izvršili nezakonitu prodaju dijela poslovnih prostora "Boske" u namjeri pribavljanja imovinske koristi većem broju pravnih subjekata. 
Babić i Gašpar nastavili su i tokom 2005. prodaju poslovnih prostora "Boske", te je oštetili za 1.458.243 KM

Babić se tom optužnicom teretio i da je kao odgovorna osoba u svojstvu direktora "Boske" nezakonito zaključio Ugovor o kupovini i prodaji poslovnog prostora u Ulici Nikole Tesle broj 3 u Banjaluci sa Srpskom demokratskom strankom za iznos od 84.196 KM, iako je vrijednost poslovnog prostora u vrijeme prodaje bila 169.165 KM, čime je ovoj stranci pribavio imovinsku korist od 84.969 KM.