Vandalizam bez granica
0

Izgorjele četiri vodenice na Malom plivskom jezeru u Jajcu

FENA
Foto: Jajceinfo.com
Foto: Jajceinfo.com
Nepoznati počinioci su u noći s 9. na 10. maj oskrnavili nacionalni spomenik i svojim vandalizmom uništili dio kulturno-historijskog blaga BiH. U potpunosti su izgorjele četiri vodenice iz kompleksa mlinčića na Malom plivskom jezeru u Jajcu, saopćeno je danas iz te općine.

Pod zaštitom države, nacionalnim spomenikom, mlinčići su proglašeni 2009. godine i jedan su od 24 nacionalna spomenika na području Jajca.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Plivska jezera s kompleksom od 20 vodenica na Plivi proglasila je kulturnim krajolikom.

Općina Jajce oštro osuđuje ovaj čin uništenja kulturnog blaga i naslijeđa BiH i traži od nadležnih organa da otkriju počinioce ovog djela.

Mlinčići baštine tradiciju ovog kraja i velika su atrakcija, kako za Jajčane, tako i za brojne turiste koji posjećuju ovaj grad.

Bez obzira na sve pokušaje uništenja, Općina Jajce će i dalje čuvati i brinuti o kulturnom blagu svoga grada ostavljenog joj u amanet.

Pred Općinom Jajce je novi izazov u kojem će učiniti maksimalan trud i napor da bi sanacija ovih objekata uslijedila veoma brzo, saopćeno je iz Općine Jajce.