Tokom 2009. godine u FBiH
0

Iz banaka i pošti ukradeno više od million KM

Piše: A. Kovač
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tokom 2009. godine na području Federacije BiH, prema podacima Federalne uprave policije, dogodilo se 11 pljački banaka, pet pljački poslovnica BH Pošte, a ukradeno je oko 1.015.000 KM. Od 11 razbojništava počinjenih u bankama rasvijetljena su samo tri i to pljačka poslovnice Privredne banke Sarajevo u Konjicu, poslovnice UniCredit banke u Mostaru i Turkish Ziraat banke u Sarajevu.

Naime, pljačka poslovnice Privredne banke Sarajevo u Konjicu dogodila se 21. januara prošle godine. Tada su dvojica naoružanih i maskiranih lopova ušli u poslovnicu banke, udarili zaštitara i oborili ga na pod, te mu prislonili cijev pištolja na vrat. Potom su prijeteći da će pucati naredili radnicama da stave novac u sportsku torbu koju su donijeli sa sobom.

Razbojnici su tokom ove pljačke ukrali oko 20.000 KM ali je policija 8.000 KM pronašla u blizini banke u torbi koju su pljačkaši odbacili. Nekoliko dana kasnije zbog sumnje da su počinili ovo krivično djelo u Sarajevu su uhapšeni Zlatko Vlatković (21) i Amel Velić (22).

Elis Heralić (27) iz Doboja i Damir Popadić (34) iz Prijedora maskirani i naoružani automatskim puškama, 1. augusta prošle godine upali su u poslovnicu UniCredit banke u koja se nalazi u mostarskoj Ulici kardinala Stepinca odakle su ukrali 4.500 KM. Nakon pljačke pokušali su da pobjegnu ukradenim automobilom “Ford eskort” ali, na njihovu nesreću, zbog kvara nisu uspjeli da upale automobil, pa su se dali u bijeg trčeći s novcem.

Zaštitar agencije “Puma Security” vidjevši da su napadači bez oružja, koje su ostavili u automobilu, krenuo je za razbojnicima i uspio Heralića uhvatiti kod zgrade Vlade Federacije BiH, nakon čega ga je predao policajcima, dok je Popadić uhapšen nekoliko dana kasnije u Prijedoru.

Sa fantomkama na glavi u pljačku banke

Trojica pljačkaša naoružani i sa fantomkama na glavi 16. decembra prošle godine upali su u Turkish Ziraat banku koja se nalazi u Novom Sarajevu i prijeteći pištoljem uposlenicima ukrali oko 20.000 KM. Razbojnicima je dok su bježali ispalo 1.300 KM, a pobjegli su prema tržnom centru "Interex" gdje su u prodavnici sportske opreme kupili trenerke i presvukli se. U novoj garderobi uspjeli su neopaženo umaći policajcima koji su se već nalazili oko tržnog centra.

Međutim, iako su razbojnici uspjeli pobjeći, policija je uspjela rasvijetliti ovu pljačku, te su dan nakon pljačke uhapšeni 20-godišnji Šemso Šabanović i maloljetni A. Š. Elvis Baltić, treći pljačkaš je, pak, uhapšen dva dana nakon pljačke.

U ostalih osam pljački koje su se dogodile tokom 2009. godine počinioci nisu identifikovani. Poslovnica UniCredit banke u Mostaru osim u slučaju kada su uhapšeni Heralić i Popadić, u protekloj godini bila je još dva puta na udaru pljačakaša, i to 11. februara kada je odnoseno je 38.600 KM i 5. novembra kada je odneseno 37.000 KM.

Poslovnica Volksbank Mostar opljačkana je 6. juna, odneseno je 4.600 eura i 8.000 KM.

Poslovnice banke IntesaSanPaolo u Sarajevu u protekloj godini opljačkane su tri puta i to 20. juna kada je odneseno 18.000 KM, 17. jula kada je odneseno 10.000 KM, dok je u pljački koja se dogodila 15. augusta ukradeno 9.800 KM.

Poslovnica Vakufske Banke Sarajevo opljačkana je 17. augusta, a odneseno je 15.000 KM, dok je poslovnica Hypo banke u Mostaru opljačkana 1. decembra, a ukradeno je 77.381 KM. Tokom ove pljačke jedan od dvojice pljačakaša pucao je u radnicu banke Teu Manjgo, koja je zadobila prostrijelnu ranu na nadlaktici.

Nijedna pljačka u BH Pošti nije rasvijetljena

Kada su u pitanju pljačke poslovnica BH Pošte, nijedno razbojništvo nije rasvijetljeno, a najviše novca, odnosno 743.000 KM, ukradeno je iz poslovnice u Mostaru. Ova pljačka dogodila se 5. novembra prošle godine kada je nekoliko pljačkaša naoružanih s dvije zolje i automatskim oružjem presrelo zaštitare banjalučke firme "Puma security“ koji su poštanskim službenicima trebali predati dio novca za isplatu penzija u tom mjestu.

Pljačka je trajala svega nekoliko minuta, a bijeli kombi koji su razbojnici koristili tokom pljačke policija je pronašla zapaljen u mjestu Ljuti Dolac kod Širokog Brijega, dok pljačkašima nije bilo ni traga ni glasa.

Osim ove pljačke poslovnica BH Pošte u Mostaru opljačkana je i 17. decembra, a tada je odneseno 2.160 KM. Poslovnica u Zenici opljačkana je 30. aprila, a pljačkaši su odnijeli 5.000 KM. U Srebreniku je poslovnica BH Pošte opljačkana 24. jula, ukradeno je 413 KM i ultra kartice, dok je u Travniku opljačkana 1. juna ali su lopovi odnijeli samo poštanske pošiljke.

Inače, na području Fedracije BiH u prošloj godini registrovano je 827 razbojništava i razbojničkih krađa, što je za 304 djela više nego u 2008. godini. Osim banaka i poslovnica BH Pošte, razbojništava su izvršena 147 puta u poslovnicama sportskih kladionica, opljačkano je 18 benzinskih pumpi, 14 poslovnica Lutrije BiH, sedam salona zabavnih igara, tri apoteke...