Dok traje istraga
0

VIDEO / Internet preplavljen snimcima iz Širokog

Piše: A. Karadža
Nemile scene u Širokom Brijegu zabilježene su brojnim video i nadzornim kamerama, a popularna stranica za razmjenu video materijala, Youtube preplavljena je snimcima čiji se broj povećava iz minuta u minut. Sigurno je da će postavljanje snimaka pomoći javnosti da dobije realniju sliku onoga što se dešavalo tog tragičnog dana, ali i pripadnicima Federalne uprave policije i službenicima MUP-a ZHK u rasvjetljavanju tragičnih događaja, utvrđivanju konačne istine i otkrivanju ubice pokojnog Vedrana Puljića.

I dok je policija na press konferenciji održanoj u nedjelju kategorično demantovala navode o upotrebi oružja od strane policajaca, ovaj klip pokazuje da je to daleko od istine. Pucnji koji se čuju dolaze iz oružja policijskih službenika, a sve podsjeća na rat.

S obzirom da se oko stadiona u Širokom Brijegu nalazi veliki broj objekata koji su pod nadzorom, svaki dan pojavi se novi snimak sa jedne od njih. Na ovoj se vide dešavanja u ulici kraj stadiona, kao i navijač sa "pištoljem" u ruci za koji je pregledavanjem ostalih snimaka i slika utvrđeno da je riječ o kaišu.

Navodni policijski snimak pokazuje nekoliko minuta dešavanja u Širokom Brijegu. U trenutku kada je Vedran Puljić ubijen, kamera je oborena i snima asfalt. Na snimku se vidi haos koji je vladao na ulicama u Širokom Brijegu, zapaljeno policijsko auto, lom i rušenje praćeno pucnjavom.

Amaterski snimak sa tribine stadiona koji prikazuje odlazak navijača Sarajeva iz Širokog Brijega. Snimak je dokaz inertnosti policije koja nijemo posmatra gađanje kamenjem za razliku od publike na stadionu koja ushićeno reaguje na dešavanja sa ulice.

Dva dana nakon incidenata u Širokom Brijegu organizovan je protest zbog "medijske hajke" protiv Širokobriježana i Hercegovine. Televizijski snimci prikazali su mirnu atmosferu i pjevanje navijačkih pjesama. Amaterski snimak sa neke od kuća prikazuje da se nisu uzvikivale samo parole koje pozivaju na ljubav i mir.

Postavljeno je bezbroj pitanja u vezi sa dešavanjima u Širokom Brijegu kada je ugašen jedan mladi život. Većina njih ostala je bez pravog odgovora. Naš čitatelj, Mirza Pašagić je također postavio nekoliko njih na koja se odgovori još traže i koji bi mogli riješiti stvarnu širokobriješku enigmu - ko je prvi počeo:

  1. Navijače FK Sarajeva je policija zaustavila na više punktova. Ako je pronađen ijedan čekić, pajser, metalna šipka, pištolj ili zolja, zašto su dopustili da autobusi uđu u grad?
  1. Zašto autobusi nisu vraćeni kući ako je bio veći broj navijača nego što je najavljen dopisom?

  2. Zašto navijači NK Široki Brijeg nisu bili na stadionu pred početak utakmice nego su hodali ulicama?

  3. Zašto su navijači FK Sarajeva pušteni u grad pred početak meča, a ne onako kako je propisano?

  4. Zašto karte za utakmicu nisu prodate navijačima na sigurnom mjestu kao što je slučaj kada se gostuje na drugim stadionima?