PU Široki Brijeg
0

Inspektor osumnjičen za nesavjestan rad u službi

FENA
PU Široki Brijeg
PU Široki Brijeg
Policijska uprava (PU) Široki Brijeg podnijela je kaznenu prijavu protiv Ž. K., rudarskog inspektora pri Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona

Naime, 18. februara pripadnici PU Široki Brijeg zatekli su u saobraćaju na širokobriješkoj obilaznici dva teretna vozila marke "Mercedes" natovarena boksitnom rudom, s tim da vozači kamiona nisu imali otpremnice za rudu.

Policijski službenici isključili su kamione iz saobraćaja te su u 14.45 sati o događaju izvijestili inspektora Ž. K., ali je on izjavio da ne može izaći na lice mjesta jer se nalazi na terenu.

Isti dan u 16.30 sati on je došao u Policijsku upravu, ali je odbio izvršiti inspekcijski nadzor, kazavši policijskim službenicima da on tu nema što raditi, iako je po Zakonu o rudarstvu bio dužan izvršiti inspekcijski nadzor.

Također, inspektor Ž. K. u više je navrata upozoravan da se na području općine Posušje vrši nelegalna eksploatacija rude boksit, ali, uprkos tome, nije poduzeo ništa da se to spriječi.

Iz navedenih razloga Policijska uprava Široki Brijeg podnijela je kaznenu prijavu protiv Ž. K. zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi, stoji u saopćenju iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.