Crna hronika
0

Identifikovani Rumuni koji su varali građane RS-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici policije Republike Srpske identifikovali su grupu Rumuna koji su se u proteklom periodu na području tog bh. entiteta, a posebno u Banjoj Luci, bavili nedozvoljenom prodajom posuđa.

Također, postoje saznanja da se ti državljani Rumunije bave nedozvoljenom prodajom robe sumnjivog porijekla kao što su motorne pile marke "Stihl", "Husqvarna", te druge tehničke robe za koju postoji sumnja u originalnost, odnosno da su oznake proizvođača krivotvorene.

MUPRS-a je saopćio u ponedjeljak da raspolaže nepotvrđenim sazananjima da navedeni strani državljani u grupi ili pojedinačno, na području Banje Luke, posjećuju građane u njihovim stambenim objektima, gdje se pored prodajom navedene robe, bave prosjačenjem i vradžbinama, te prilikom pružanja navedenih usluga uočavaju starosnu strukturu i imovinsko stanje građana i obavještavaju druge članove, koji u navedene objekte provaljuju i otuđuju određene dragocjenosti.

Pripadnici entitetske policije prilikom pronalažnja i identifikovanja državljana Rumunije koji su se bavili nedozvoljenom trgovinom robe, ostvarivali su korespondenciju i saradnju te zajedno postupali sa Službom za poslove sa strancima BiH, Terenski centar Banja Luka, u čiju nadležnost su i predate ovi strani državljani.

Rumunski državljani se bave nedozvoljenom trgovinom tako što, posuđe koje prodaju građanima RS-a, kupuju u prodavnicama, najčešće na području Brčko Distrikta, odnosno na pijaci "Arizona", gdje su kupovali komplet posuđa sa setom od 16 komada, marke "Bachamaer", za novčani iznos od 50 KM i noževe u koferu sa setom od 25 komada, za novčani iznos od 20 KM, koji se prodavali po gradovima i selima na području cijele BiH, na ulicama, parkinzima, pijacama i drugim pogodnim mjestima uglavnom osobama starosti preko 50 i više godina za iznose od po nekoliko stotina konvertibilnih maraka, pa čak i 1.000 KM.

Od strane Terenskog centra Banja Luka, Službe za poslove sa strancima, policija RS-a je obaviještena da su u mjesecu junu ove godine otkazali pravo na bezvizni boravak u BiH i izrekli mjeru protjerivanja s teritorije BiH na period od jedne godine za 10 državljana Rumunije, zbog navedene nedozvoljene trgovine, odnosno nepoštovanja javnog poretka BiH, tojeste nepoštovanja odredbi Zakona o trgovini RS-a i Zakona o kretanju i boravku stranaca i azila.

Prema dosadašnjim operativnim saznanjima na području RS-a, a i cijele BiH, nalazi se još 15 grupa državljana Rumunije, koji se također bave nedozvoljenom trgovinom.

IZ MUPRS-a upozoravaju građane da budu oprezni, jer ovi stranci nemaju odobrenja od nadležnih organa u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, da se bave ovim vidom trgovine, kao i da budu na oprezu jer se bave navedenim obmanama.