Crna hronika
12

Nakon hapšenja u GRAS-u, Jusufranić predat Tužilaštvu KS

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši direktor GRAS-a Ibrahim Jusufranić, koji je jučer uhapšen u akciji FUP-a, predat je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

On je jučer uhapšen u akciji FUP-a zajedno sa Branislavom Petrovićem i Abdulahom Grđom, a zbog sumnjičenja za kriminal u tom preduzeću.

Na teret im se stavlja krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a čime su s obzirom na način izvršenja i na obim prouzrokovane štete izazivali ozbiljne reperkusije i štetne posljedice za KJKP Gras Sarajevo i Budžet Kantona Sarajevo.

Postupajući tužilac odlučit će da li će za Jusufranića biti zatražen pritvor. Jusufranićev advokat će biti Asim Crnalić.

Inače, Jusufranić je bio direktor GRAS-a od 1989. do 2006. godine. Nakon toga postao je vlasnik Internacionalnog Univerziteta u Travniku koji koji ima blizu 1.500 studenata.

U medijima je izjavljivao kako ne vidi ništa sporno u načinu na koji je stekao sredstva i napravio skupocjenu vilu u Sarajevu ili pak pokrenuo privatni univerzitet.

Podsjećamo, kada je Jusufranić napustio čelnu poziciju u GRAS-u, tvrdio je da je iza sebe ostavio sedam miliona maraka gubitka. Ipak, revizorski izvještaj iz tog vremena govori drugačije pa je tako nepokriveni kumulativni gubitak na kraju 2004. godine iznosio je 17,9 miliona maraka, a obaveze za kratkoročne i dugoročne kredite, te obaveze prema dobavljačima 26 miliona.

Navedeno je da kasnije uprave, među ostalim i ona s Jusufranićem na čelu, nisu uradile ništa kako bi se ispoštovale preporuke revizora, nego je dug firme porastao na preko 80 miliona.

FUP je još 2010. godine podnijela krivičnu prijavu protiv uposlenika GRAS-a Jasmina Jusufranića, inače Ibrahimovog sina, te Branislava Petrovića zbog utaje poreza i pranja novca. Policija je tada saopćila da sumnjaju kako su Jusufranić i Petrović na neutvrđen način stekli više od 750.000 KM, koje nisu prijavili kao dobit, te na taj način izbjegli plaćanje poreskih obaveza.