Akcija UIO i SIPA-e
0

FOTO / Hapšenja i pretresi zbog milionskih utaja poreza

Piše: V. T.
Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su na području Banje Luke i drugih gradova BiH pokrenuli veliku akciju hapšenja osoba koje se dovode u vezu sa poreskim prevarama znog kojih je budžet BiH oštećen za višemilionske iznose.
Automobili SIPA-e u Banjoj Luci (Foto: Sarajevo-x.com)
Automobili SIPA-e u Banjoj Luci (Foto: Sarajevo-x.com)
Kako je za Sarajevo-x.com potvrđeno, u nekoliko gradova BiH obavljeni su pretresi u kojima je zaplijenjen veći broj dokaznog materijala.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula rekao je danas na vanrednoj pres konferenciji da je akcija provedena protiv lica koja su preko fiktivnih firmi uvozila visokoakciznu robu i na osnovu toga tražili povrat poreza.

Kako nam je potvrđeno, u Banjoj Luci su pretresane lokacije u centru, naselju Lazarevo i Petrićevac, a među osumnjičenima se nalazi nekoliko uglednih banjalučkih biznismena.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da su na terenu izvršeni pretresi na više desetina lokacija, a lišeno je slobode više osoba.

"Osobe lišene slobode u zakonskom roku biće predate Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje, nakon čega će biti odlučeno prema koliko osumnjičenih će biti upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Radi se o vrlo opsežnoj akciji u borbi protiv organiziranog kriminala, te finansijskih zloupotreba u izuzetno velikim novčanim iznosima", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.