Crna hronika
93

Gužva na grobljima: Posmrtni ostaci se vade iz zemlje nakon deset godina neplaćanja održavanja

Piše: E. F.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Godišnje u našoj zemlji umre više od 35.000 ljudi, a u lokalnim grobljima u Sarajevu je sve manje mjesta za one koji zauvijek napuste ovaj svijet. Ipak za sada grobnih mjesta još uvijek ima, ali, kako se čini, ubrzo ni to neće biti dovoljno.

Zanimljivo je da je važećom zakonskom regulativom moguće napraviti dodatna mjesta u grobljima i to izmještanjem posmrtnih ostataka onih koji se već odavno nalaze pod zemljom, a čiji se grob smatra napuštenim.

Naime, svi oni koji imaju sahranjene srodnike ili pak rezervisana grobna mjesta, imaju obavezu plaćanja nadoknade za održavanje tog mjesta koje za jednu godinu iznosi 8,50 KM. Nadoknada se plaća preduzeću JKP Pokop.

Napuštanje groba

"Ukoliko se ova nadoknada ne plati u periodu od 10 godina, grob se smatra napuštenim", pojasnio je za Klix.ba Šefik Vatreš, koordinator u KJKP Pokop.

Upravo tada, kako Zakon predviđa, slijedi vađenje posmrtnih ostataka iz grobova.

"Zakon kaže da se ti posmrtni ostaci vade i premještaju u zajedničku grobnicu, gdje se čuvaju dvije godine. Ukoliko se u tom periodu pojavi neki srodnik koji želi izmiriti dugove i ponovo ukopati preminulog, to se i učini", pojasnio je Vatreš.

Kada su u pitanju grobna mjesta na području Kantona Sarajevo, Vatreš kaže da je trenutno "gužva" na grobljima

Ona koja se nalaze u samom centru grada odavno su puna, te se u njima vrši ukop samo ukoliko preminuli ima rezervaciju na tom mjestu ili ukoliko se pak vrši dubinsko kopanje.

Potražnja velika, rezervacije skuplje

Kako saznajemo, na području grada Sarajeva slobodno je svega 300 grobnih mjesta, a u zadnje vrijeme povećana je potražnja za njima. Upravo zbog toga veoma je moguće da rezervacija grobnog mjesta poskupi i to drastično, sa 400 na 1.000 KM.

Iako je zakonski moguća ovakva praksa te je potražnja za mjestom vječnog počivališta povećana, ona odavno nije primjenjivana, a kako se čini za sada neće ni biti.

U gradu nema mjesta

Kako pojašnjava naš sagovornik, od rata do danas nije bilo prevelikih problema sa prostorom na grobljima. No, u ratu su stvari bile drugačije. Zbog velikog broja preminulih i manjka mjesta, u nekim grobljima su se tijela ukopavala na ona već postojeća.

Iako su neka groblja u Sarajevu, kao što su ona u Koševskoj dolini koja su formirana daleke 1884. godine, te Sveti Marko i Sveti Josip koja su napravljena u prvoj polovini Prvog svjetskog rata, veoma stara, iskopavanja tijela na njima neće biti.

"Ta groblja i još neka u ovom gradu su popunjena i tamo se više ne vrši ukop, ukoliko nema rezervacija ili dubinskog kopanja. Ova mjesta imaju svoje kulturno i historijsko naslijeđe i ne diraju se više", zaključio je Vatreš.