Doljani
0

Granični policajci BiH spasili čovjeka koji se utapao

Sarajevo-x.com
Policijski službenici Jedinice granične policije Doljani jučer su spasili od utapanja u Neretvi mještanina Doljana, T. R., rođenog 1956. godine, objavila je Granična policija BiH.

Nakon što su primili dojavu od mještana o utapanju muškarca u Neretvi, u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Doljani, u pravcu Metkovića, tim policijskih službenika JGP Doljani, na čelu sa komandirom Vladimirom Popovićem se u službenom plovilu uputio na mjesto događaja.

Akcija spašavanja utopljenika, koja je završena oko 17 sati, rezultat je proaktivnog djelovanja Granične policije BiH, koja je zbog povećanja vodostaja u Neretvi i Krupi i proglašenja opće opasnosti od poplava, 07. 01. 2010. godine policijske službenike i službena plovila stavila u stanje pripravnosti.

U cilju zaštite stanovništva i imovine u okolini graničnih prijelaza Gabela polje, Gabela polje II, Doljani i Unka, preventivno su premještena i službena plovila iz jedinica granične policije Trebinje i Neum.

Jučer je zbog činjenice da je put između graničnog prelaza Gabela polje I i općine Čapljina poplavljen u dužini od 1,5 kilometra, ovaj međunarodni granični prijelaz zatvoren do daljnjeg, a saobraćaj se preusmjerava na granične prijelaze Gabela polje II, Doljani i Unka.

Terenski ured Jug – Čapljina Granične policije BiH preusmjeravanje saobraćaja i praćenje situacije na terenu obavlja u koordinaciji sa Policijskom upravom Čapljina i Policijskom postrojbom Metkovići MUP-a R. Hrvatske.

GP BiH aktivno participira u kriznom stožeru, koji je u općini Čapljina formiran nakon proglašenja prirodne nepogode – zaštita od poplava, a materijalni i ljudski resursi ove policijske agencije su i dalje u stanju pripravnosti.

Među aktuelnim vijestima sa graničnih prijelaza izdvaja se podatak da je poplavljeno područje između graničnog prelaza Bijača i Metkovića u R. Hrvatskoj, zbog čega se do daljnjeg saobraćaj sa ovog graničnog prijelaza preusmjerava na MGP Crveni grm, saopćeno je iz Granične policije BiH.