Podignuta optužnica
0

Granični policajac uzeo 800 eura i pustio šestoricu Turaka u BiH

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bojana Veselinovića (1981.) koji se tereti za krivično djelo - primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema tužbenim navodima, Veselinović je 11. septembra 2008. godine u svojstvu ovlaštene službene osobe, vršeći poslove nadzora i kontrole prelaska državne granice, a radi sticanja direktne protivpravne finansijske koristi, na graničnom prijelazu Aranđelovo u općini Trebinje primio dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrši određene nezakonite radnje.

U optužnici se navodi da je Veselinović navedenog dana omogućio ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine šestorici državljana Republike Turske, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak na teritoriji BiH i to bez odgovarajućeg evidentiranja njihovog ulaska i bez unošenja odgovarajuće zabilješke o ulasku u njihove putne isprave, što je u suprotnosti s važećim zakonskim propisima.

Kako se u optužnici dalje navodi, Veselinović je za ovakvo nevršenje svoje službene obaveze primio i za sebe zadržao novčani iznos od 800 eura, a koji novac mu je predala njemu poznata osoba, koja je upravljajući svojim vozilom spomenute državljane Republike Turske prevodila preko državne granice iz Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Optužnica Bojana Veselinovića tereti da je kao službena osoba u Graničnoj policiji BiH primio novac da u okviru svog ovlaštenja izvrši određene nezakonite radnje, čime je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je državno tužilaštvo.