Na Aerodromu Sarajevo
0

Granična policija BiH uhapsila Vijetnamca za kojim traga Interpol

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policijski službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo su 26. septembra 2012. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo prilikom ulaza u Bosnu i Hercegovinu lišili slobode državljanina Vijetnama, N. D. N. (1976.), nakon što je graničnom kontrolom ustanovljeno da ga potražuje Interpol Wiesbaden zbog počinjenog krivičnog djela „zloupotreba opojnih droga“.

Osoba je istog dana predana službenicima Sudske policije Suda BiH na daljnje postupanje.

Na Međunarodni Aerodrom Sarajevo jučer je letom iz Istanbula stiglo i pet državljana Vijetnama koji su izjavili da su trgovci tekstilom. Operativnim radom došlo se do saznanja da su u BiH stigli sa privedenim N. D. N. i da su preko našeg teritorija namjeravali otići u neke od zapadnoevropskih zemalja.

Za svih pet državljana Vijetnama, zbog neispunjavanja uslova za ulazak u BiH iz Zakona o kretanju i boravku stanaca i azilu, odnosno zbog davanja lažnih podataka o svom pravu na ulazak i boravak na teritorij BiH, odbijen je ulaz u našu zemlju te su jutros vraćeni na polaznu destinaciju, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Policijski službenici Jedinice granične policije Zvornik su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH 26. septembra 2012. godine iza ponoći spriječili ilegalan unos 1825 komada ženskih čarapa u Bosnu i Hercegovinu. Roba je otkrivena prilikom granične kontrole autobusa, nacionalnih oznaka Republike Srbije na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj. Autobusom je upravljao državljanin Srbije, S. M., koji nije posjedovao nikakvu dokumentaciju za navedenu robu. Čarape su privremeno oduzete i predane UIO BiH na daljnje postupanje, saopćeno je iz Granične policije BiH.