Crna hronika
0

Goražde: U eksploziji smrtno stradala jedna osoba, dvije povrijeđene

FENA
Goražde
Goražde
U preduzeću namjenske industrije "Ginex" u Goraždu u subotu ujutro došlo je do eksplozije u kojoj je smrtno stradao Ekrem Šahbaz (1955.), dok su dvije radnice Remzija Ćurovac (1954.) i Elvedina Ratković (1957.) povrijeđene, potvrdio je Agenciji FENA direktor ove firme Jusuf Hubjer.

Ističući da će uzrok nesreće biti poznat po okončanju uviđaja, Hubjer je rekao da je do eksplozije došlo prilikom prenosa inicijalnog eksploziva za detonatore od sušnice do pogona sijanja.

Ekrem Šahbaz poginuo je na licu mjesta dok su povrijeđene radnice zbrinute u Urgentnom centru Kantonalne bolnice u Goraždu.

Kako je Agenciji FENA kazala dežurna doktorica Ganimeta Bakalović, obje radnice su van životne opasnosti. Remzija Ćurovac odmah je puštena kući, dok je Elvedina Ratković zadržana na hirurškom odjelu Kantonalne bolnice.

Zbog uviđaja ulazak u kompleks "Ginex-a" u subotu nije bio moguć. Kantonalni tužilac Lazar Draško, potvrdio je Agenciji FENA, da je do ekslplozije došlo na propisno obilježenoj stazi prilikom prijenosa eksploziva.

"Smrtno stradali Ekrem Šahbaz, nosio je oko dva kilograma inicijalnog eksploziva odnosno eksplozivne smješe aglomiks, tako da se pretpostavlja da je on aktiviran prilikom pada nesretnog Šahbaza", izjavio je Draško.

Pored predstavnika Kantonalnog tužilaštva, MUP-a i drugih nadležnih organa, u subotu u Goražde očekuje se i dolazak federalnog inspektora zaštite na radu, sudskog vještaka za pirotehniku Sekule Mičića i specijaliste sudske medicine dr. Hamze Žuja, koji će prema riječima Kantonalnog tužica Lazara Draška, izvršiti pregled i dati nalaze i mišljenje o uzrocima nesreće u "Ginex-u".