Bosanskopodrinjski kanton
0

Goražde: U 2009. nije bilo razbojništava, silovanja...

FENA
Goražde
Goražde
Stanje sigurnosti u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) tokom devet mjeseci ove godine bilo je na zadovoljavajućem nivou.

Prema riječima šefa Ureda komesara policije MUP-a BPK Emke Rizvanovića ohrabrujuće je to da na području ovog kantona nije bilo razbojništava, razbojničkih krađa, silovanja, terorizma, narušavanja javnog reda i mira na masovan i organizovan način i saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim osobama.

“Ipak, stanje sigurnosti u odnosu na isti period prošle godine karakteriše povećanje broja krivičnih djela za 31, saobraćajnih nesreća za 16, te smanjenje broja prekršaja za dva slučaja. Od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, 78 ih je izvršeno od nepoznatih počinilaca i njih 26 je rasvijetljeno. Poznati počinioci su izvršili 55 djela koja su i rasvijetljena", kazao je Rizvanović.

Po njegovim riječima, tu se uglavnom radi o imovinskim deliktima te falsifikovanju novčanica.

"Za devet mjeseci počinjeno je i 109 prekršaja u kojima je učestvovala 151 osoba. Najveći broj prekršaja (55) desio se u ulici Zaima Imamovića u Goraždu.

Registrovan je 71 slučaj nasilja u porodici, 14 prijava protiv maloljetnika, te evidentirano 19 požara i eksplozija u preduzeću "Unis Ginex“, istakao je Rizvanović uz napomenu da su u istom periodu registrovana četiri samoubistva i ubistvo koje je razriješeno, te tri slučaja neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet droga i posjedovanja i omogućavanja uživanja droga.

“U oblasti sigurnosti saobraćaja evidentirano je 79 nesreća, što je za 16 više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj saobraćajnih nesreća desio se na području općine Goražde 67, od čega najviše na magistralnoj cesti M-20. Prema kvalifikaciji, 56 udesa je bilo s manjom materijalnom štetom, 23 s povrijeđenim osobama u kojima je 25 lakše i devet teže povrijeđenih. U najvećem broju registrovanih nesreća uzroci su prekoračenje brzine i alkoholiziranost vozača“, kazao je šef Ureda komesara policije MUP-a BPK-a.