Amputirana joj šaka
0

Goražde: Eksplozija u Ginexu, radnica teže povrijeđena

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U goraždanskom preduzeću namjenske industrije "Ginex" jutros je došlo do eksplozije u kojoj je teško povrijeđena radnica Samija Bičo (1979.)

Nakon medicinskog zbrinjavanja u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde, hitno je prebačena na Kliniku urgentne medicine u Sarajevu.

Kako je kazao specijalist ortopedske hirurgije u Goraždu dr. Elvin Ćatović, pacijentica se nalazi van životne opasnosti.

"Naše su procjene da nije životno ugrožena, ali će to definitivno pokazati CT snimak. Nažalost, teška povreda dovela je do amputacije lijeve šake, i tu nismo mogli ništa uraditi", kazao je Ćatović.

Direktor preduzeća "Ginex" Jusuf Hubjer kazao je da je do eksplozije došlo na uređaju za miješanje inicijalne smješe.

"Ona je radila na izradi inicijalne smjese i u trenutku nesreće prenosila je oko 50 grama inicijalnog eksploziva. Najvjerovatnije je nehotice udarila u zid usljed čega se i desila eksplozija. Ovakva vrsta eksplozije još nikada se nije desila u Ginexu", kazao je Hubjer dodajući da istražne radnje o uzrocima eksplozije provode predstavnici nadležnih institucija te Komisije preduzeća.

"Samija Bičo je jedna od najvrednijih radnica i iskreno nam je žao što se ovo desilo. Ona je supruga i majka dvoje maloljetne djece i naravno mi ćemo voditi brigu o njoj i njenoj porodici koju su već posjetili članovi Uprave i Sindikata", kazao je direktor preduzeća "Ginex".

Prema informacijama iz bolnice Koševo, gdje je Samija dovezena u 13 sati, radnica Ginexa je zadobila tešku politraumu (povrjeđivanje nekoliko organa). Nakon operacije bit će smještena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju i njeno stanje je veoma teško.