Sud BiH
0

Godina dana zatvora zbog softverske prevare

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine oglasio je Fahrudina Gološa krivim za krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, potvrđeno je Feni u Sudu BiH.

Gološ se također obavezuje da u korist budžeta Bosne i Hercegovine plati novčani iznos od 377.772,80 KM, koji je srazmjeran imovinskoj koristi pribavljena izvršenjem ovog krivičnog djela.

Kako se navodi u presudi, Gološ, koji je bio suosnivač i direktor preduzeća "Witnet" tereti se da je u 2004. i 2005. godini, u namjeri da za ovo preduzeće i za sebe pribavi znatnu imovinsku korist, s Federalnim zavodom za zapošljavanje Federacije BiH potpisao ugovor o isporuci jedinstvenog informacionog sistema, kao i poseban ugovor o isporuci licenci Microsoft Office paketa.

U ovom ugovoru optuženi Gološ je preduzeće "Witnet" d.o.o. Tuzla označio kao "Witnet Computer Engineering" d.o.o. Tuzla i predstavio ga kao ovlaštenog predstavnika Microsofta, a u ovom ugovoru, između ostalog, obavezao se da će zavodu ugraditi licencirane programe MS Office 2003 i Windows server 2003, kao i isporučiti licence za ove programe u ukupnoj vrijednosti od 437.116,80 KM, što je protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

On je preko šefa servisa, koji je davao naloge instalerima koji su u Federalnom zavodu za zapošljavanje FBiH na području cijele Bosne i Hercegovine instalirali ove programe, naložio da bez odobrenja autora vlasnika programa Microsoft Corporacion USA instaliraju umnožene kopije programa, pa je tako instalirano 150 kopija programa MS Office 2003, 74 kopije Windows servera 2003 i samo pet licenciranih Windows servera 2003 s naljepnicama COA.

Nakon instaliranja ovih programa, Gološ je Federalnom zavodu za zapošljavanje Federacije BiH dostavio krivotvorenu količinsku licencu za 335 programa MS Office 2003, a za ove instalirane kopije programa Federalni zavod za zapošljavanje Federacije BiH je preduzeću "Witnet" d.o.o. Tuzla isplatio iznos od 437.116,80 KM.

Ovom prodajom preduzeće "Witnet" d.o.o. Tuzla pribavilo je protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 477.772,80 KM, na štetu budžeta Federacije BiH, a istovremeno je prouzrokovana znatna šteta korporaciji Microsoft, USA.