Crna hronika
455

Filmska potjera na Jahorini: Policajaci u lovu uhvatili automafijaša na primopredaji ukradenog auta

Piše: E. F.
Sa mjesta događaja (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Sa mjesta događaja (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
U srijedu u večernjim satima, na području Istočnog Sarajeva, u blizini Jahorine odigrala se prava drama u kojoj su na djelu, prilikom primopredaje ukradenog vozila, uhvaćeni izuzetno traženi automafijaši.

No, ono što je zanimljivo, kako samo saznali, jeste da se cijela akcija odigrala sasvim slučajno, a prisustvo policije baš i nije bilo planirano.

Naime, u noći sa subote na nedjelju u sarajevskom naselju Stup, tačnije sa parkinga ispred zgrada Tibra Pacific ukraden je automobil Golf V. Krađa automobila evidentirana je u MUP-u Kantona Sarajevo nakon što je vlasnik sve prijavio službenicima u Policijskoj upravi Ilidža.

Potražite auto sami

No, nekoj posebnoj pomoći od strane sarajevske policije, vlasnik automobila se nije nadao. Kako nam je ispričao Emir Omerbašić, brat vlasnika ukradenog automobila, i sam policajac kod kojega je prijavljena krađa kazao im je kako im je bolje da auto potraže sami na neki način i plate njegov otkup.

Tako, Emir i njegov brat pokušali su iskoristiti sve svoje kontakte kako bi došli do svoga vozila. Tražili su gdje su znali i umjeli.

Ubrzo im se nepoznata osoba i javila te je za povrat automobila tražila 3.000 KM. Dogovoreno je mjesto sastanka. Kako nam je Emir ispričao, nisu se usuđivali prijaviti policiji činjenicu da su im se kradljivci javili. Željeli su vratiti automobil mada su znali da rizikuju da ostanu i bez novca i bez vozila. Tako su odlučili otići sami po vozilo.

"Čekali smo našu kontakt osobu kada se u našoj blizini pojavio bijeli golf te izdao uputstvo da ga slijedimo. Vozili smo se preko Pala prema Jahorini i izašli smo negdje u šumu. Tamo je bio parkiran automobil mog brata. Izašli smo iz auta, kao i muškarac iz Golfa. Pojavile su se još dvije osobe. Kada smo pošli predati novac niotkud su se pojavile još dvije osobe za koje će se kasnije ispostaviti da su policajci u civilu. Odjednom, kao u filmu, stigla su policijska vozila i opkolila nas. Lopovi su se dali u bijeg a policija je krenula za njima. Jedan od njih, najvjerovatnije organizator svega, je uhvaćen na licu mjesta", priča nam Emir.

Filmska zasjeda

Kako je istakao, on i njegov brat bili su u šoku i u prvi mah uopće nisu znali šta se događa.

"Rekli su nam da su policajci ali nismo vjerovali odmah. No, uvjerili su nas. Tražili su nam dokumente i zabilježili su cijeli slučaj. Na kraju smo saznali da se zapravo radi o rukovodiocima policije u Istočnom Sarajevu koji su na području na kojem se nalazio ukradeni automobil bili u lovu. Primijetili su da se nešto čudno dešava te su organizovali zasjedu. Tada je naš šok prerastao u oduševljenje obavljenom akcijom", kazao nam je Omerbašić.

Po njihovom dolasku imali su dovoljno dokaza da privedu ozloglašenog kriminalca koji se nalazio tu tokom primopredaje vozila.

"Imali smo sreće zaista da se sve ovako okonča. Posebno moramo odati priznanje policajcima iz Istočnog Sarajeva na njihovoj profesionalnosti i korektnosti", kazao je Omerbašić.

Nakon obavljenih formalnosti njegov brat I. Omerbašić je iz CJB Istočno Sarajevo preuzeo i svoje vozilo.

Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo, za Klix.ba potvrdila je da je jedna osoba uhapšena zbog iznude i prikrivanja. Nezvanično saznajemo da se radi o ozloglašenom kriminalcu Boriši P. koji je od Omerbašića u zamjenu za njegov ukradeno auto tražio novčani iznos od 3.000 KM.

U MUP-u Kantona Sarajevo su nam pak potvrdili kako je izvršen povrat ukradenog automobila Golf V od kolega u Istočnom Sarajevu.