Crna hronika
0

Eldar Leđen optužen za ubistvo sina, uskoro izjašnjenje o krivici

Piše: E. F.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Eldara Leđena (21) a zbog sumnje da je u novembru prošle godine u iznajmljenom stanu ubio svoga četveromjesečnog sina A. L.

Podsjećamo, tragedija se dogodila u ulici Avde Hodžića 29. novembra, kada je Leđen ostao sam sa dječakom u iznajmljenom stanu, dok je njegova supruga otišla na posao.

Mališan je neprestano plakao, a kada ga je Leđen pokušao nahraniti, odbijao je da jede. Leđen je dijete bacio na obližnju fotelju sa drvenim držačima. Mališan je u njih udario glavom i nedugo nakon toga i preminuo.

Prema navodima optužnice, Leđen se 29. novembra sa sinom nalazio u spavaćoj sobi. Nakon što je dijete odbijalo hranu i plakalo, te nakon što nije uspio zaustaviti plač, u namjeri da ga ubije, uzeo je sina ispod pazuha, podigao ga uvis i bacio na drvenu fotelju.

Kuća u kojoj je mališan ubijen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kuća u kojoj je mališan ubijen (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Dijete je usljed udara zadobilo višestruke povrede te mu je slomljeno prvo, sedmo, osmo i deveto rebro s lijeve strane te peto, šesto i sedmo rebro s desne strane.

Mališanu je slomljena i potiljačna kost s lijeve strane, a zadobilo je i nagnječenje tkiva mozga čeono-sljepoočnog režnja s desne strane, usljed čega je došlo do krvarenja u lobanjskoj duplji. Na koncu, to krvarenje je uzrokovalo smrt.

Leđen je, nakon što je primijetio da dijete ne reaguje odmah pozvao Hitnu pomoć i svoju suprugu. Tvrdio je da se beba zagrcnula dok je hranio i da je prestala disati.

Međutim, Leđen je dan kasnije uhapšen. Naime, on i njegova supruga su najprije tvrdili da im je dijete ispalo da bi na koncu Leđen priznao što je učinio. On je pritvoren, a njegova supruga je ubrzo puštena na slobodu.

U narednom periodu očekuje se zakazivanje ročišta kako bi se Leđen izjasnio o krivnji, a potom i početak suđenja.