Crna hronika
16

Eldar Leđen: Nisam kriv

Piše: E. F.
Eldar Leđen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Eldar Leđen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu Eldar Leđen, optuženi za ubistvo njegovog četveromjesečnog sina A. L., koje se dogodilo 29. novembra prošle godine u kući u sarajevskoj ulici Avde Hodžića, danas je kazao da nije kriv za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Sudeći prema navodima optužnice koja je podignuta protiv njega, Leđen se kobnog dana sa sinom nalazio u spavaćoj sobi.

Dječak je uporno plakao i odbijao da jede. To je izrevoltiralo Leđena te je on, nakon što nije uspio zaustaviti plač, uzeo sina ispod pazuha, podigao ga uvis i bacio na drvenu fotelju. Dijete je udarilo glavom i tijelom u drveni naslon fotelje, usljed čega su mu slomljeni prvo, sedmo, osmo i deveto rebro s lijeve strane te peto, šesto i sedmo rebro s desne strane.

Djetetu je slomljena i potiljačna kost s lijeve strane, a zadobilo je i nagnječenje tkiva mozga čeono-sljepoočnog režnja s desne strane, usljed čega je došlo do krvarenja u lobanji, što je prouzrokovalo smrt. Iako se ubistvo dogodilo 29. novembra, Leđen je uhapšen tek 1. decembra prošle godine i to nakon što je obdukcijom utvrđeno da je dijete umrlo usljed teških povreda glave.

Leđen je, naime, prije toga tvrdio da je kobnog dana čuvao sina u kući gdje su bili podstanari, dok je njegova supruga Indira P. (20) bila na poslu. Tog dana nazvao je Hitnu pomoć i kazao da se beba zagrcnula dok ju je hranio i da je zato prestala disati.

No, nakon obdukcije su on i njegova supruga privedeni na saslušanje. Najprije su tvrdili kako im je dijete ispalo, da bi Leđen na kraju kazao šta se dogodilo te ustvrdio kako nije želio da se stvari tako dogode.