Priznao policiji
0

Eksploziv u dvoranu Borik sakrio dugogodišnji radnik

Sarajevo-x.com
Dugogodišnji radnik Javne ustanove Sportski centar Borik u Banjoj Luci Božidar Bole Stanišljević (61), priznao je da je sakrio eksploziv u "novinarskoj loži". Eksploziv i naoružanje otkriveni su dan prije svečane Akademije povodom obilježavanja Dana RS u ovoj dvorani.

Policija još provjerava njegove motive i povezanost sa drugim osobama, a Stanišljević je uhapšen jučer zbog skrivanja više od tri kilograma plastičnog eksploziva TNT velike razorne moći. Izvor Nezavisnih novina blizak istrazi pojasnio je kako je u prostoriji, takozvanoj novinarskoj loži iznad južne tribine u dvorani, otkriveno čak tri kilograma razornog TNT-a, detonator, snajper, dvije automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka različitog kalibra. Stanišljević može ostati u policijskom pritvoru 72 sata, s obzirom na to da je riječ o krivičnom djelu terorizma.

Direktor sportske dvorane Borik Manojlo Zrnić rekao je Srni da je Stanišljević u radnom odnosu u ovoj ustanovi više od 20 godina i da je posljednjih 10 dana bio na odsustvu zbog bolovanja. Tužilaštvo BiH upoznato je o ovom hapšenju te u koordinaciji s istražiteljima MUP-a Republike Srpske provode aktivnosti s ciljem potpunog rasvjetljavanja navedenog događaja.

Policija RS je prilikom protivdiverzionog pregleda Sportske dvorane Borik u nedjelju, 8. januara, pronašla automatsku pušku sa prigušivačem i pet okvira, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe (M75 i M52), poluautomatsku pušku, 330 komada municije kalibra 762, 67 komada municije kalibra 79, štapine sa upaljačem i tri kilograma plastičnog eksploziva.