Crna hronika
5

Eksplozija autobombe u Mostaru udar na sigurnost građana

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jutrošnja eksplozija izazvana podmetanjem eksploziva pod automobil u pokretu najozbiljniji je incident u posljednjih godinu dana u Mostaru, izjavio je za agenciju Anadolija glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak

Naglasio je da su u incidentu prvi put bili ugoroženi životi mase ljudi u jutarnjim satima, kada je velika frenkvencija saboraćaja i pješaka.

"Rekao bih da je iznenađuje bezobzirnost ovog čina", istakao je Bošnjak i dodao kako je bilo krajnje drsko i bezobzirno detonirati eksploziv u terminu kad su direktno i najozbiljnije bile ugrožene ne samo tri osobe u automobilu, već i slučajni prolaznici i učesnici u saobraćaju.

Bošnjak je naglasio kako je pravo čudo da posljedice nisu bile tragičnije.

Glasnogovornik lokalne policije nije želio špekulisati o navodima da se radi o obračunu podzemlja. Kazao je kako se sa tužiteljicom dogovorio da se u javnost plasira što manje informacija kako se ne bi ometala istraga.

"Čim budemo imali čvrsta saznanja, obavijestit ćemo javnost", poručio je Bošnjak.

Kako je jutros javio reporter Anadolije, u 7.55 sati u ulici Leopolda Mandića u Mostaru došlo je do aktiviranja eksplozivne naprave na vozilu BMW 5 (A-44-K-143). U trenutku eksplozije vozilo je bilo u pokretu, a eksplozivna naprava, koja je bila postavljena ispod vozila, aktivirana je neposredno nakon pokretanja BMW 5.

Vozilom je upravljao P. G., a automobilu su prilikom eksplozije bile i njegova trudna supruga, kao i njena majka.

U eksploziji je povrijeđena trudnica koja nije životno ugrožena. Ona je ubrzo nakon eksplozije prebačena u mostarsku bolnicu. Vozač i njegova punica nisu povrijeđeni, ali su pretrpjeli šok.

Još traje uviđaj kojeg provode kantonalna tužiteljica Eldina Bijuk i pripadnici Odjela kriminalističke policije MUP-a HNK.

Vlasnik vozila nije poznata ili politički aktivna osoba. Prva policijske informacije govore da je riječ o osobi bliskoj kriminalnim krugovima, odnosno osobi koja se bavi poslovima na ivici kriminala, što bi se moglo dovesti u vezu sa ovim slučajem. No, istraga će, kako se očekuje, rasvijetliti motive napada i izvršitelje.