Advokat Omar Mehmedbašić
0

"Edževit Zekić je protjeran iz BiH"

Sarajevo-x.com
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu
U sarajevskom Kantonalnom sudu danas se trebalo održati suđenje Amiru Pašiću Faći, Almeru Inajetoviću, Sulejmanu Jasiki i Edževitu Zekiću. Međutim, suđenje je odgođeno za 20. januar naredne godine zbog nedolaska optuženog Zekića, koji je, prema riječima njegovog advokata Omara Mehmedbašića, protjeran iz Bosne i Hercegovine.

Mehmedbašića je, prema njegovim riječima, Zekić nazvao prije 20 dana na telefon i kazao mu da je nakon odslužene kazne u trajanju od sedam mjeseci odvezen u Mali Zvornik gdje je i ostavljen.

"To su bh. vlasti uradile jer je Zekić u BiH ilegalno boravio. Međutim, to nisu smjeli uraditi jer sam ja u međuvremenu podnio zahtjev za azil za Zekića “, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Mehmedbašić.

Naime, Zekić je, presudom travničkog Kantonalnog suda osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog sumnje da je 25. februara 2007. godine sa Jasminom Ćatićem Bombom i ostalima postavio eksplozivnu napravu ispred kuće Nedžada Agovića, vlasnika firmi “Hari 1” i “Hari 2”.

Inače, Pašiću i ostalima se sudi u sarajevskom Kantonalnom sudu jer su, prema optužnici, 25. februara ove godine u sarajevskoj ulici Huremuša, presreli Alena Grbu. Pašić je od Grbe uz prijetnju pištoljem oteo 900 KM. Inajetović, Jasika i Zekić su, dok je Pašić otimao novac, držali pištolje uperene u Grbu. Bojeći se za svoj život, Grbo je počeo da bježi, a Pašić je u tom momentu ispalio dva hica, od kojih je jedan pogodio Grbu u lijevu natkoljenicu. U Grbu je pucao i Zekić, ali ga nije pogodio.