Krijumčarenje ljudi
0

Duratoviću i Haliloviću po sedam mjeseci zatvora

FENA
Pretresno vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je prvostepenu presudu kojom su optuženi Nisvet Duratović i Zijad Halilović oglašeni krivim za krivično djelo krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZBiH) u vezi sa članom 29. stav 1. KZ BiH te osuđeni na po sedam mjeseci zatvora.

Optuženi Duratović i Halilović su oglašeni krivim što su u prvoj polovini 2006. godine, po prethodnom dogovoru, a radi ostvarivanja finansijske koristi ilegalno prebacivali građane BiH u zemlje zapadne Evrope.

Optuženi Nisvet Duratović i Senad Tahirović, postupajući u svojstvu direktora Kickbox kluba Cazin, pronalazili su osobe zainteresirane za ulazak u zemlje zapadne Evrope, te im obećavali da će obezbjediti vize za ulazak u te zemlje uz naplatu novčanih sredstava u iznosu od 500 do 1.000 eura.

Nakon toga je Senad Tahirović uz pomoć Zijada Halilovića, generalnog sekretara i direktora reprezentacije Kickbox saveza BiH, obezbijedio sportske pasoše Kickbox saveza BiH.

Potom je Zijad Halilović sastavljao spiskove s neistinitim podacima u pogledu statusa tih osoba u Kickbox savezu BiH radi njihovog odlaska na navodna sportska takmičenja, navodeći da se radi o takmičarima, trenerima i sucima, a sve na osnovu lažnih sportskih pasoša, koje je uglavnom pribavljao Nisvet Duratović

Poslije toga, optuženi Zijad Halilović je uz prethodno dobijeno garantno pismo - poziv World Sport Associationa i World Amater Arts Federationa, 14. jua 2006. godine podnio zahtjev za izdavanje viza Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu za 18 osoba kao učesnika u svestilskom seminaru za trenere, takmičare i suce na otvorenom Kickbox šampionatu u Velikoj Britaniji.

Ovlaštene osobe Ambasade Velike Britanije, vjerujući u istinitost prezentiranih podataka, odobrile su vize za 18 osoba, državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.