Kako je "pao" Senad Kobilić
0

Dug od 300 KM narastao na 5.000

Sarajevo-x.com
Uhapšen pri iznudi novca
Uhapšen pri iznudi novca
Pripadnici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 46-godišnjeg Senada Kobilića, 44-godišnjeg Klausa Mekića i 26-godišnjeg Nermina Ćehaju zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Za Kobilića se osnovano sumnja da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti, protivpravno lišenje slobode i iznuda. Mekić je prijavljen za pomaganje pri iznudi, dok je Ćehaja osumnjičen za iznudu, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Naime, ispitujući navode iz prijave oštećene osobe koja je upućena Sektoru kriminalističke policije, istražitelji Federalne uprave policije su došli do saznanja da je oštećeni dugovao Mekiću 300 KM. Kad mu je taj novac trebao vratiti, Mekić je oštećenog obavijestio da je napravio ''novi obračun duga koji sada iznosi 2.300 KM''. Nakon što je oštećeni odbio vratiti dug na takav način, Mekić je dug na naplatu ''prebacio'' na Kobilića koji je na iznos od 2.300 dodao i ''troškove svojih usluga'', pa je iznos koji su potraživali od oštećenog u konačnici iznosio 5.000 KM.

Kako je oštećeni i naveo u prijavi, da bi ga natjerali da im preda traženi iznos, trojica prijavljenih su oštećenog i protupravno lišili slobode, upućujući mu prijetnje. Prepavši se za svoj život, oštećeni je pristao prijavljenima dati traženi iznos. Tako je dogovoreno da primopredaja novca bude obavljena u jednom ugostiteljskom objektu.

Odmah po preuzimanju iznuđenog novca od oštećenog, istražitelji Federalne policije su (u srijedu) Kobilića i Ćehaju lišili slobode. Prilikom njihovog pretresa, kod Ćehaje je pronađen i oduzet iznuđeni novac. Daljnjim pretresima prostorija i automobila koje koriste prijavljeni, kod Ćehaje je pronađen i pištolj za koji nije imao potrebne dozvole.

Nekoliko sati kasnije, slobode je lišen i drugoprijavljeni Mekić.

Sva trojica su se tokom ispitivanja branili šutnjom, te su uz službeni izvještaj predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.