Crna hronika
0

Državljanin Turske lišen slobode zbog "krijumčarenja ljudi"

FENA
Granična policija BiH nastavlja sa aktivnostima na presijecanju lanca krijumčarenja ljudi.

Slijedom uspješne međunarodne operativne akcije pod kodnim nazivom "Danjub", službenici Granične policije BiH su postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, 01. juna u večernjim satima u Sarajevu, slobode lišili F.Š., državljanina Turske zbog postojanja osnova sumnji da je počinio krivično djelo "'krijumčarenje ljudi".

Prema raspoloživim saznanjima, F.Š. je bio jedan od organizatora krijumčarenja ljudi preko teritorije BiH u zemlje EU. Nakon lišavanja slobode, F.Š. je na daljnje postupanje, predan Tužilaštvu BiH, gdje mu je određena mjera pritvora. Ovo hapšenje je rezultat dobre saradnje Granične policije BiH sa drugim policijskim agencijama u BiH i regionu.

U dobro organiziranoj akciji presijecanja lanca krijumčarenja falsificiranog novca iz Bugarske, službenici Jedinice Granične policije Gradiška, 16. aprila 2007., u večernjim satima u Bosanskoj Dubici, slobode su lišili M.V. i K.Ž. državljane Republike Hrvatske.

Tom prilikom je privremeno oduzeto putničko motorno vozilo marke VW golf A5, registrirano u Republici Hrvatskoj, koje su koristili pomenuti državljani. U vozilu je pronađeno i privremeno oduzeto 99 novčanica u apoenima od po 200 eura (19.800 eura) za koje je u postupku obrade utvrđeno da se radi o veoma kvalitetnim falsifikatima.

Prema raspoloživim informacijama, novac je trebao biti stavljen u opticaj u BiH ili prebačen u druge zemlje Evropske unije.

M.V. i K.Ž., vozilo i pronađeni falsificirani novac su 17. aprila 2007., na daljnje postupanje, predani Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.