Crna hronika
287

Drama u Gračanici: Radnik Grafopaka se polio benzinom i pokušao zapaliti

Piše: D. Brkić
U krugu preduzeća Grafopak u Gračanici jutros se odvijala svojevrsna drama koja je, na svu sreću, okončana bez tragičnih posljedica. Radnici Grafopaka duži vremenski period bore se za svoja prava, u nekoliko navrata su protestovali ispred zgrade Vlade TK, ali njihovi problemi nisu rješeni.

Upravo zbog teške materijalne situacije radnik Grafopaka Sulejman Begović jutros se u krugu fabrike polio benzinom i pokušao spaliti, ali je u tom naumu osujećen u posljednjem trenutku. Begović je potom upućen na UKC Tuzla gdje mu je ukazana pomoć, ali je sam odlučio da ne ostane na bolničkom liječenju jer nema novca i ovjerene zdravstvene knjižice.

Inače, račun preduzeća je dvije godine blokiran, a radnicima se duguje oko pola miliona maraka za penziono i zdravstveno osiguranje, te desetak plata. Indikativna činjenica je da je aktuelni premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević svojevremeno bio u ulogama direktora i zamjenika direktora Grafopaka, a špekulise se kako je on i jedan od većinskih vlasnika preduzeća.

Radnici Grafopaka, njih blizu 70, apeluju na nadležne institucije da napokon riješe problem, a mnogi od njih su zabrinuti za egzistenciju i živote svojih porodica.