Osjeća se veoma dobro
11

Dragan Došen u koga je pucala majka ipak pobijedio smrt

Klix.ba
Dragan Došen (Foto: Nezavisne novine)
Dragan Došen (Foto: Nezavisne novine)
Dragan Došen (24) iz Bosanske Dubice dobio je bitku za život, nakon što je u njega u maju pucala majka Milena (49), koja je tokom stravičnog pohoda presudila svom drugom sinu Srđanu (29), a zatim, ispijanjem esencije, život oduzela i sebi.

"Nakon što se završi moje liječenje u Banjoj Luci, djevojka i ja ćemo ići u banju, na rehabilitaciju", rekao je Dragan Došen za Nezavisne novine. Na pitanje u čemu je postao profesionalac pri boravku u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Banja Luka, gdje se liječi, mladić koji je čudom preživio ranjavanje, rekao je: "U skidanju rešetaka s kreveta". No, najvažnija od svega jeste činjenica da je Draganovo stanje danas stabilno i da njegov život nije ugrožen.

"Odlično se osjećam. Čim me kamera snima, osjećam se veoma dobro. Osoblje je fenomenalno i baš sam zadivljen njima. Djevojka i ja ćemo ići u banju, na rehabilitaciju, noge, ruke...", kaže Došen, dok su novinarima ljekari potvrdili da ovaj pacijent sada o svemu priča razumno. Međutim, Dragan, koji je vidno omršavio, ne sjeća se većine doživljaja iz prošlosti, jer ima amneziju. Ljekari kažu da se pamćenje u ovakvim slučajevima obično ne vraća, što je, kažu, i bolje.

Draganu se postepeno oporavljala svijest, pa je lica oko sebe prvo pratio pogledom, a zatim je komunicirao mimikom, te na kraju i verbalno. Redovno ga posjećuju djevojka i otac. Oboje ih je prepoznao. Djevojka je dosta uključena u njegovo liječenje, što ima veliki uticaj na oporavak.

"Trenutno nije samostalno pokretan, već samo uz pomoć druge osobe. Slabije su mu lijeva ruka i noga, ali će šemu hoda će vrlo brzo savladati na rehabilitaciji", kažu ljekari. Brano Topić, generalni direktor UKC Banjaluka, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je na Klinici za neurohirurgiju spasen život mladića koji je bio u kritičnom stanju. "Zadovoljan sam. Sa druge strane, posebno mi je drago što se za mjesec i po dana gole borbe za život uspjelo doći u ovaj stadijum", kaže Topić.

Vesna Ivanišević, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Banjaluka, podsjetila je da je Dragan Došen primljen sa prostrelnom ranom glave. "Strijelni kanal prolazi kroz obje moždane hemisfere. Statistika govori da je preživljavanje kod pacijenata u ovakvim slučajevima gotovo nemoguće", naglasila je Ivaniševićeva u razgovoru za Nezavisne. Ona je dodala da je, po prijemu Došena, izvedena operacija za spašavanje života, što je bilo jako važno, jer su ovom mladiću bile povrijeđene tri bitne arterije, a to je predstavljalo prijetnju po život.

Dragan Došen će se u UKC Banja Luka zadržati još neko vrijeme, bit će praćeno njegovo stanje još nekoliko nedjelja, a zatim slijedi fizikalna rehabilitacija. U njega je, podsjetimo, u Kozarskoj Dubici iz pištolja pucala majka Milena, 5. maja, oko 9.30 sati, dan prije njihove krsne slave Đurđevdana. Pucala je i u starijeg sina Srđana i to dok su spavali.

Na putu do bolnice u Bosanskoj Gradišci preminuo je Srđan, dok je Dragan uspio da se izbori za život. Milena, koja je, inače, bila duševni bolesnik, popila je istog dana sirćetnu kiselinu, od koje je i preminula.