Kantonalni sud u Sarajevu
244

FOTO / Dragan Čović oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Piše: N. Jamaković
Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je danas, prvostepenom presudom, Dragana Čovića, kojeg je Tužilaštvo KS optužilo za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 2000. godine, dok je bio na funkciji ministra finansija FBiH.
Dragan Čović dolazi na izricanje presude (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dragan Čović dolazi na izricanje presude (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Čovića Tužilaštvo KS tereti da je u svojstvu federalnog ministra finansija prekoračio granice službenog ovlaštenja u namjeri da preduzeću "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg i MI "Lijanovići" d.o.o pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi (prelevmana) na mašinski iskošteno meso peradi.

Prema optužnici, Čović je 23. juna 2000. godine donio akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa. Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća Lijanovića u ukupnom iznosu od 1.856.878 KM, a na štetu budžeta Federacije BiH i indirektno budžeta BiH. No, današnjom odlukom Suda Čović je tih optužbi oslobođen.

Čović s advokatima (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Čović s advokatima (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sudija Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu. "Tužilaštvo je, u vezi sa spornim mišljenjem, ponudilo dokument sa faksimilom potpisa Dragana Čovića, za koji je grafolog kazao da uopće nije dokaz da je Čović potpisao taj dokument, te da faksimil inače u pravnom prometu ne može biti prihvaćen kao dokaz. Osim toga, Čović ima alibi prema kojem je u danima kad je sporni dokument nastao, on bio u Zagrebu, što znači da nije ni mogao potpisati taj akt", kazao je Ružić.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Također, čak i da je Čović donio takav dokument, to mišljenje ne bi bilo obavezujuće za Carinsku upravu koja djeluje kao autonomna cjelina i nije dužna provoditi takva mišljenja Ministarstva finansija FBiH", dodao je sudija Ružić.

Suđenje Čoviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je 1. decembra prošle godine nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.