Crna hronika
0

Doboj: Otkriveni lopovi koji su ukrali zlato vrijedno 320.000 KM

FENA
Doboj
Doboj
Policija u Doboju, u saradnji s kolegama u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, otkrila je osobe koje se mogu dovesti u vezu s krađom zlatnog nakita, srebra i novca iz zlatarske radnje "Gold F", ukupne vrijednosti 320.000 KM.

Ova teška krađa izvršena je u noći 31. maja na 1. juni ove godine.

Pljačkaši su kroz načinjene otvore na krovu dobojskog trgovačkog centra BMD, u sklopu kojeg se nalazila zlatara, a potom i kroz načinjene otvore na plafonu trgovine, ušli u zlataru iz koje su, prema izjavi vlasnice, otuđili veću količinu zlatnog nakita, manju količinu srebrenog nakita i novčanik s novcem.

Policija u Doboju je jučer, na osnovu naredbe Okružnog suda Doboj, izvršila pretrese na dvije lokacija na području tog grada i općine Modriča, a u saradnji s policijskim službenicima MUP-a ZE-DO kantona izvršeni su i pretresi na šest lokacija na području općine Tešanj, u Federaciji BiH.

Prilikom pretresa pronađeni su i izuzeti predmeti koji se mogu dovosti u vezu s izvršenjem navedenog krivičnog djela, kao i izvršenjem drugih krivičnih djela, a slobode je lišeno ukupno sedam osoba: E.M.; A.M. i J.K. s područja općine Tešanj, D.D. i A.H. iz Doboja, R.A. iz Tešnja i S.S. iz Kaknja, oba sa prijavljenim boravištem u Doboju, saopćeno je danas iz CJB Doboj

Nakon izvršene kriminalističke obrade E.M. je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teška krađe predat u nadležnost Okružnom tužilaštvu Doboj, dok su ostale osobe, uz saglasnost dežurnog tužioca, puštene na slobodu.

Također, nakon dokumentovanja predmeta, protiv D.D. Okružnom tužilaštvu Doboj bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu falsifikovanje novca.

Prilikom pretresa kuće koju koristi ova osoba kao član domaćinstva, pronađena je falsifikovana novčanica od 50 KM, koja je izuzeta zajedno s prenosnim računarom i bit će proslijeđeni na vještačenje.

Protiv A.H. Okružnom tužilaštvu Doboj bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, jer je u njegovoj kući pronađena i izuzeta skraćena vojnička puška tzv. "papovka".