Bugojno
0

Djevojčica preminula od posljedica meningitisa

Sarajevo-x.com
Glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić potvrdila je da je 12-godišnja djevojčica B.L. iz Bugojna, koja je u petak oko 12:15 sati primljena u KCUS, preminula od posljedica meningokokne sepse.

Djevojčica je već pri prijemu u KCUS bila mrtva, što znači da preminula u putu, u pratnji svoje majke.

Na osnovu uvida u klinički nalaz i izgled samog tijela, ljekari smatraju da se radi o meningokoknoj sepsi i mogućem epidemičnom meningitisu, kazala je Jandrić, istaknuvši da je urađena profilaksa majke i svih osoba, koje su u bile u kontaktu sa djevojčicom.

Prema njenim riječima, o ovom slučaju obaviještena je Epidemiološka služba, kako bi se napravila hemoprofilaksa svih osoba koje su bile u najužem kontaktu sa preminulom djevojčicom. Djevočica je u četvrtak dovezena u Kantonalnu bolnicu u Travnik, gdje je dobila svu potrebnu terapiju, ali je, nažalost, završetak tragičan, kazala je Jandrić, dodavši da nema informacije na koji način je djevojčica zaražena.

B.L. je bila učenica Prve osnovne škole iz Bugojna. Odmah po prijemu tragične vijesti rukovodstvo škole je donijelo odluku o odgađanju nastave u drugoj smjeni.

Stručno osoblje Doma zdravlja je izvršilo dezinfekciju kompletnog školskog objekta i mjesta stanovanja nesretne djevojčice te profilaksu svih koji su bili u kontakt s njom.

Iz Uprave škole i Doma zdravlja su apelirali roditeljima da ne šire paniku, s obzirom na to da su na vrijeme poduzete sve zakonom predviđene mjere.