Crna hronika
0

Djelatnik JP Elektro Ljubuški uzrokovao požar u naselju Predgrađe

FENA
Ljubuška Policijska uprava podnijela je Županijskom tužiteljstvu dopunu izvješća protiv djelatnika JP Elektro Ljubuški I.R. (45) iz Hardomilja zbog osnovane sumnje da je uzrokovao požar koji se dogodio 24. augusta u ljubuškom naselju Predgrađe, lokalitet Gaj, doznaje Fena iz te uprave.

Požar, u kojem je gorjela borova i hrastova šuma te nisko raslinje proširio u mjesto Bučine i lokaliziran je tek tri dana kasnije, tačnije 27. augusta ove godine. U požaru je izgorjelo približno 43 hektara šume i niskog raslinja, odnosno oko 23 hektara zemljišta u vlasništvu općine Ljubuški i približno 20 hektara zemljišta u privatnom vlasništvu.

PU Ljubuški podnijela je tada Županijskom tužiteljstvu izvješće protiv nepoznate osobe koja je uzrokovala izbijanje požara, a ujedno je provedena istraga u cilju njezinog identificiranja.

Tijekom vještačenja utvrđeno je da je uzrok nastanka požara kontakt između metalnog nosača izolatora i faznog vodiča 10 KV dalekovoda. Također je utvrđeno da je taj kontakt nastao kao posljedica nepropisnog održavanja ispod trase dalekovoda te moguće trulosti drvenog elektro stupa.

Nakon toga utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je odgovorna osoba u JP Elektro Ljubuški I.R. (45) iz Hardomilja propustio postupiti po propisima vezanim za održavanje trase mreže što je imalo za posljedicu izbijanje požara velikih razmjera.