U posjeti Odjelu za narkomaniju
0

Dileri zloupotrebljavaju i djecu pri prodaji droge

Piše: N. Jamaković
Istražitelj Admir Vatreš (Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Sarajevska policija je u prva tri mjeseca ove godine zaplijenila 30,1 kilograma (plus 249 paketića i osam jointa) marihuane, te 2,5 kilograma (plus 85 paketića) amfetamina, odnosno speeda.

Nema partija, ali ima speeda

Ove dvije droge su, kako nam kažu inspektori Odjela za suzbijanje narkomanije MUP-a KS, trenutno najzastupljenije u Sarajevu. "Trava" je, svakako, godinama najzastupljenija, a speed je u posljednje vrijeme s drugog mjesta po zastupljenosti potisnuo heroin.

"U zadnje vrijeme nije bilo nekih partija, ali upotreba speeda, koji se često koristi u takvim prilikama, ipak je u porastu", kaže istražitelj Admir Vatreš.

Od početka godine policija je dobila testere na osnovu kojih može provjeravati koriste li vozači drogu. Ispostavilo se da određeni broj "vozača-trkača" koristi speed. "Ulov" heroina u prva tri mjeseca 2011. bio je, međutim, daleko manji u odnosu na "travu" i speed. Zaplijenjeno je tek 28 grama (plus 10 paketića).

"To ovisi o periodu, odnosno o tome u kojem smjeru nas vodi istraga. Primjera radi, prošle godine smo zaplijenili velike količine heroina, ove godine smo imali značajnu zapljenu marihuane", pojašnjava Vatreš, ističući kako je u prva tri mjeseca 2010. "palo" 6,6 kilograma heroina.

Godišnje "padne" 100-ak dilera i do 300 konzumenata

Vatreš navodi kako je teško govoriti o broju konzumenata droge i dilera, ali nam je naveo kako u prosjeku godišnje Tužilaštvu Kantona Sarajevo bude prijavljeno 90-100 dilera, te do 300 konzumenata droge.

"U posljednje vrijeme su zahvaljujući aktivnostima policija Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH presječeni određeni kanali dopremanja heroina u našu zemlju, ili je "otežana komunikacija" na drugim kanalima. To je svakako doprinijelo manjoj prisutnosti heroina u Sarajevu", navodi naš sagovornik.

Inspektori posebno napominju kako je kod nas sve više onih koji smatraju kako je marihuana "laka" droga, te ističu da stoga treba biti veoma oprezan.

"Nauka kaže, a to se pokazalo i u praksi da veći broj korisnika 'trave' dovodi automatski i do većeg broja korisnika heroina, u određenom procentu. Važno je istaći da ne postoje lake i teške droge, svaka droga je štetna, svaka na svoj način. Stoga je najbitnije da mladi ljudi imaju takvu svijest da odbiju bilo kakvu drogu koju im neko ponudi, svejedno radi li se o marihuani ili bilo kojoj drogi", pojašnjavaju inspektori.

Marihuana suši mozak i lijepi se za pluća

Navode kako konzumiranje marihuane, između ostalog, suši koru velikog mozga, lijepi se za bronhije pluća i može se rastvoriti samo 100-postotnim alkoholom, za razliku od nikotina koji se rastvara vodom, a potom izbacuje iz pluća. Marihuana također ubija žive spermatozoide kod muškaraca, oštećuje nadbubrežnu žlijezdu itd.

"Kad obiđete objekte koje koriste ovisnici o heroinu tad vidite kako izgleda samo dno koje čovjek može dotaći. No, treba znati kako i upotreba marihuane može trasirati put koji vas vrlo brzo može dovesti do tog dna", govore nam inspektori pred nekadašnjom ambulantom fabrike Vaso Miskin Crni, koja korisnicima droge duže vrijeme služi kao sklonište za drogiranje.

Često se špekuliše o tome kako i osnovci "sve više koriste drogu", no istražitelj Vatreš tvrdi kako je u posljednjih pet godina policija evidentirala samo jedno dijete tog uzrasta, koje nije ni išlo u školu, kao konzumenta droge.

"Mi godišnje imamo do deset maloljetnika srednjoškolskog uzrasta kod kojih pronađemo drogu, uglavnom marihuanu. No, kad je riječ o osnovcima toga gotovo nema, barem prema našoj evidenciji", navodi Vatreš.

Sa sestrinom djecom na "primopredaju"

Navodi kako konzumenti uzimaju drogu na ulicama, u parkovima, napuštenim objektima... A, dileri pri prodaji često zloupotrebljavaju i djecu.

"Jedan diler je držao drogu u džepovima svoje djece, koju je vodio sa sobom, drugi je drogu držao u dječijim kolicima, a treći je djecu od sestre držao u automobilu kako bi bio manje upadljiv. Bio je tu i jedan 'student', koji je na 'primopredaju' nosio debelu knjigu u čijoj je sredini iskružio kocku kako bi tu mogao staviti paketiće droge. Dileri drogu, također, zakopavaju u zemlju, kriju u duplim đonovima obuće, drže u ustima, pa gutaju pri nailasku policije...", prepričali su nam inspektori neke od upečatljivijih slučajeva.

Zanimljivi su i načini isporuke droge, sve češće se ugovaraju "primopredaje" iz automobila u automobil, dok se, naprimjer, kokain dostavlja i na kućnu adresu. Paketić heroina košta deset KM, "trave" 10-20 KM, speeda 10 KM, kokaina 50 KM, dok je ecstasy 5-10 KM.