"Deal" s Tužilaštvom KS
0

Dileri priznali krivicu i dobili po 26 mjeseci zatvora

Piše: N. Jamaković
Tužilaštvo KS
Tužilaštvo KS
Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je sporazume o priznanju krivice koje su s Tužilaštvom KS sklopili Admir Smajić Ćenta iz Sarajeva i Aldin Demirović Dida iz Mostara, inače optuženi za dilanje droge.

Na osnovu tog sporazuma oni će biti kažnjeni s po 26 mjeseci zatvora, a sud bi u četvrtak trebao samo ozvaničiti ovu kaznu, izricanjem presude. Prethodno je iz ovog slučaja izdvojen proces protiv Aldinovog brata Admira Demirovića i Admira Kalendera, te se njima suđenje nastavlja. Iz ovog slučaja izdvojen je i Midhad Bakal Mido koji je ranije osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od četiri godine i 10 mjeseci, zbog prodaje droge i nedozvoljenog držanja oružja.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je sporazum obrazložio riječima da su se Smajić i Demirović pokajali, te je tražio da im sud ukine pritvor jer su već izdržali polovinu kazne predviđene sporazumom. Oni ipak neće na slobodu, kako nam je pojasnila glasnogovornica Tužilaštva Jasmina Omičević, već će iz pritvora biti upućeni na izdržavanje zatvorske kazne.

Prema optužnici, optuženi su tokom 2009. sve do 14. januara prošle godine mobitelima dogovarali organizovano djelovanje radi prodaje heroina i kokaina. Bakal i Smajić su, kako se navodi, u dogovoru s Kalenderom od nepoznatih osoba nabavljali veće količine droge, te je prenosili u Bakalove prostorije na Ilidži, gdje su je prepakivali i dodavali joj primjese paracetamola, kofeina i creatina radi povećanja mase i djejstva. Smajić i Bakal su je, kako stoji u optužnici, potom predavali Demirovićima, koji su je preprodavali u Mostaru. Pretresom stana i garaže na Ilidži, te Opela Corse koje je koristio Bakal pronađeni su šest kilograma i 629 grama heroina, te 36 kilograma i 820 grama paracetamola i kofeina, te druga opojna sredstava, kao i tri pištolja s okvirima i municijom.