Akcija SIPA-e
0

Desetine fizičkih i pravnih osoba umiješano u kriminal

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula rekao je danas da UIO učestvuje sa drugim agencijama na utvrđivanju eventualnih nelegalnih radnji u vezi sa krivičnim djelima carinska prevara, pranje novca, teška krađa, te falsifikovanje isprava.

Džakula je naglasio da se istraga o organizovanoj kriminalnoj grupi koju čini više od 60 do sada identifikovanih fizičkih i pravnih lica neće odraziti na poslovanje UIO, te da zbog tajnosti aktivnosti nije u mogućnosti da daje konkretne podatke.

"Činjenica je da se još vode aktivnosti i na terenu preduzimaju određene radnje radi obezbjeđivanja dokaza ili činjenica koje će nas opredijeliti da utvrdimo stvarno činjenično stanje i da po tom osnovu radimo sa svim drugim agencijama na dokazivanju počinjenih djela", rekao je Džakula novinarima u Banjoj Luci. 

Džakula nije želio da komentariše pitanje da li akcija ima veze sa nedavnim međusobnim optužbama unutar UIO o navodnom kriminalu. 

On je naglasio da je po preuzimanju dužnosti direktora zaposlene pozvao na red, rad i disciplinu i poštovanje kodeksa, te naglasio da niko osim direktora i portparola nema pravo da izlazi u javnost i iznosi informacije o poslovanju unutar Uprave. 

"Mene je kao direktora zapao zadatak da UIO vratim na mjesto koje joj pripada prema misiji, i da svi građani u BiH osjete da je Uprava institucija od povjerenja", rekao je Džakula. 

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO Dragan Vrankić rekao je da je današnja istraga po nalogu Tužilaštva BiH samo jedan mali segment kada je u pitanju podizanje nivoa rada i zakonitosti u Upravi, te da Upravni odbor nije dublje ulazio u analizu akcije. 
"Zadatak svih nas je da pomognemo onoliko koliko možemo. S obzirom da je istraga u toku, niti imamo niti možemo komentarisati to što se dogodilo", rekao je Vrankić. 

On je naglasio da UIO ima 2 400 zaposlenih, da su mnogi od njih samostalni u svom radu i donose samostalno odluke i vrše kontrole, pa je moguće i da griješe, a da Uprava želi da smanji prostor svima koji se eventualno bave kriminalnim radnjama. 

Pripadnici više policijskih agencija u BiH provode akciju u okviru istrage o organizovanoj kriminalnoj grupi koju čini više od 60 do sada identifikovanih fizičkih i pravnih lica.

 U okviru akcije vrše se hapšenja i pretresi u više gradova BiH. Istraga po nalogu Tužilaštva BiH provodi se zbog sumnje da su ova lica počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima carinska prevara, pranje novca, teška krađa, te falsifikovanje i krivotvorenje isprava.

Federalni mediji javili su da je riječ o akciji hapšenja zaposlenih u UIO BiH, koji se sumnjiče da su učestvovali u carinskim pronevjerama. U istrazi koja traje već nekoliko mjeseci, a sprovode je SIPA, Tužilaštvo BiH i UIO obuhvaćena je kompletna Uprava za indirektno oporezivanje - navode federalni mediji.