Crna hronika
3

Davoru Mandiću sedam godina zatvora za organizirani kriminal i pranje novca

Piše: E. F.
Davor Mandić (Foto: Sud BiH)
Davor Mandić (Foto: Sud BiH)
Prvostepenom presudom Suda BiH Davor Mandić danas je osuđen na sedam godina zatvora, a pošto je oglašen krivim za krivična djela organizovani kriminal i pranje novca. Ovom presudom oduzima mu se i novac u iznosu od oko 432.385 eura stečen krivičnim djelima.

Mandiću se, podsjećamo, sudilo u predmetu Lutka, odnosno Bojan Cvijan i drugi, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen tokom prošle godine.

On je, prema presudi, kriv što je postao dio zločinačke organizacije D.E.1. koja je opljačkala Privrednu banku u Sarajevu odnijevši nešto manje od 2 miliona eura.

Tada je D.E.1. dio otuđenoga novca u Republici Srbiji zamijenio u mjenjačnicama i potom prebacio u BiH, u namjeri da ga u BiH stavi u opticaj i legalne tokove novca. Optuženik Davor Mandić se dogovorio sa D.E.1. da će od njega preuzeti dio toga novca, staviti ga u opticaj i legalne tokove novca i čuvati ga za zločinačku organizaciju uz naknadu koju će mu D.E.1. isplatiti za obavljene poslove.

Tako je Mandić postao pripadnik zločinačke organizacije kojom rukovodi D.E.1., nakon čega je po prethodnom dogovoru sa D.E.1. jednim dijelom toga novca kupio na burzama u BiH neutvrđeni broj dionica raznih poduzeća i 900 dionica Elektroprivrede BiH na svoje ime kao vlasnika, jedan dio novca nezakonito posuđivao većem broju trećih osoba po lihvarskim kamatnim uvjetima i to Draganu Kulinu, vlasniku firme Unigrad d.o.o. Istočno Sarajevo, Goranu Šehovcu iz Istočne Ilidže, Dragoslavu Popoviću i drugima, koji su taj novac upotrijebili u privrednom poslovanju i za dobiveni novac plaćali dogovorenu lihvarsku kamatu, pa je tako Davor Mandić "oprao" preuzeti novac u iznosu većem od 50.000 KM i pribavio neutvrđeni iznos nezakonite dobiti za zločinačku organizaciju.

Presudom je donesena i odluka prema kojoj se od optuženika oduzima iznos od 432.385,00 EUR-a koji je on dužan odmah po pravomoćnosti presude uplatiti u korist budžeta BiH na ime imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog djela.

On također mora i izmiriti sve troškove krivičnog postupka čiju će visinu sud utvrditi posebnim rješenjem, a po pribavljanju potrebnih podataka.

U odnosu na optuženika Davora Mandića Sud je donio rješenje kojim se optuženiku produžava mjera zabrane putovanja van BiH, dok mu se ukida mjera zabrane sastajanja s određenim osobama.