Crna hronika
1

Davor Elez, brat Darka Eleza, izjasnio se da nije kriv

Piše: M. N.
Davor Elez, član organizovane kriminalne grupe njegovog brata Darka Eleza, izjasnio se danas na ročištu održanom na Sudu BiH da nije kriv po optužnici za krivično djelo organizovani kriminal.
Davor Elez
Davor Elez

Davoru Elezu stavljaju se na teret krivična djela organizovani kriminal, teško ubistvo, pranje novca, pripadnost zločinačkoj organizaciji, te razbojništvo.

Elez, državljanin BiH i Republike Srbije, bio je nedostupan pravosuđu BiH do jučer kada se predao pripadnicima Granične policije BiH. Kako je navedeno tokom ročišta, Elez je tokom ovog perioda živio u Beogradu sa ženom i troje maloljetne djece.

Optuženi Milosav Vesković nije se pojavio na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji. Kako je rekao njegov advokat, Veskovića je privela Granična policija te zadržala rekavši da će ga sprovesti Sudu BiH u jutarnjim satima. No, nije imao informaciju zbog čega je zadržan jer to nije učinjeno po potjernici koju izdao Sud BiH.

Na drugom ročištu, koje je također danas održano na Sudu BiH, Tužilaštvo BiH u saglasnosti s odbranom Eleza, zatražilo je ukidanje mjere pritvora za optuženog i određivanje mjera zabrane. Kao olakšavajuću okolnost, braniteljica Tatjana Savić iznijela je činjenicu da se Elez sam predao policiji.

Sud BiH tokom dana trebao bi odnijeti odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH, a ukoliko Elezu bude ukinut pritvor kretanje će mu biti dozvoljeno samo na području Istočne Ilidže, gdje je prijavljen, te Istočnog Sarajeva gdje se nalazi jedini Centar javne bezbjednosti u neposrednoj blizini.

Ukoliko se donese odluka o prihvatanju zahtjeva, visina kaucije bit će određena također tokom dana.

Pripadnicima kriminalne grupe Darka Eleza, kojoj pripada i ranije osuđivani Davor Elez, uhapšenima u akciji "Lutka" sudi se pred Sudom BiH zbog više neriješenih ubistava na području Istočnog Sarajeva